header.home link

EU wil geblokkeerde Russische banktegoeden deels vrijgeven voor voedselexport

20 juli 2022

Om de export van landbouw- en voedingsgewassen, zoals graan en meststoffen, opnieuw op gang te krijgen, moeten bepaalde fondsen van Russische banken die nu geblokkeerd zijn als gevolg van Europese sancties opnieuw kunnen worden vrijgegeven. Dat vindt althans de Europese Commissie, die een voorstel daarover heeft overgemaakt aan de EU-lidstaten.

tarweoogst-graan-1250

De Europese Unie heeft tot nu toe altijd ontkend dat haar sancties de handel in levensmiddelen hebben beïnvloed, maar staat onder druk van de Afrikaanse landen, die vaak meer dan de helft van hun graan invoeren vanuit Oekraïne of Rusland. Als gevolg van de oorlog tussen die twee landen zitten veel graan en andere gewassen er geblokkeerd. Bovendien heeft de EU naar aanleiding van de Russische inval verschillende sanctiepakketten aangenomen, onder meer tegen de Russische financiële sector. De sancties treffen de graanexport niet rechtstreeks, maar toch wordt Europa gevraagd om te handelen.

Daarom wil de Commissie nu dat de lidstaten "bepaalde fondsen of economische hulpbronnen" kunnen vrijgeven als zou blijken dat die noodzakelijk zijn voor de aankoop, de invoer of het transport van landbouw- en voedingsgewassen, met inbegrip van tarwe en meststoffen. De uitzondering op de sancties heeft betrekking op zeven Russische banken: Bank Rossiya, Promsvyaebank, VEB, Otkritie FC Bank, Novikombank, Sovcombank en VTB Bank.

Ook zou de EU de verscheping van voedingsmiddelen uit Russische havens willen vergemakkelijken, weet persagentschap Reuters. Sommige bedrijven zijn daarmee gestopt uit vrees Europese sancties te overtreden. Andere schrikken terug voor de hoge verzekeringspremies.

Woensdag zouden de maatregelen al kunnen worden goedgekeurd door de ambassadeurs van de lidstaten, zodat ze donderdag in het officieel Publicatieblad van de EU kunnen verschijnen en in werking treden.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek