header.home link

Commissie heeft kader klaar voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie

4 augustus 2022

De Europese Commissie heeft een pakket richtlijnen klaar voor het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor landbouwirrigatie. Volgens Europees Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius komen de watervoorraden onder druk te staan en is het "onze plicht om waterverspilling een halt toe te roepen en het efficiënter te gebruiken".

Lees meer over:

Veel Europese landen krijgen af te rekenen met (langere) periodes van droogte. Momenteel treffen watertekorten 11 procent van de bevolking in de EU. Maar vooral in het gebied rond de Middellandse Zee is de situatie zorgwekkend. Daar heeft bijna de helft van de bevolking in de zomer af te rekenen met waterschaarste. Volgens de Commissie zullen de droogtes en watertekorten in de toekomst wellicht nog vaker voorkomen en ernstiger worden. 

Ongebruikt potentieel

Eén van de manieren om watertekorten tegen te gaan, is gezuiverd afvalwater hergebruiken, bijvoorbeeld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Momenteel wordt er in de EU jaarlijks 40.000 miljoen kubieke meter afvalwater gezuiverd. Daarvan wordt er slechts 964 miljoen kubieke meter hergebruikt.

Toch zijn er ook landen, binnen en buiten de EU, waar het hergebruik van afvalwater al ingeburgerd is, denk aan Israël, Australië en Singapore. In de EU is Frankrijk één van de betere voorbeelden met een hergebruik van 7,7 miljoen kubieke meter per jaar. Maar in zijn geheel blijft de EU ruim onder de mogelijkheden, meent de Commissie.

De Commissie heeft nu een regelgevend kader klaar dat moet helpen om binnen de EU tegen 2025 jaarlijks meer dan 6 miljard kubieke meter water te hergebruiken.

De EU heeft ook al een verordening, die vanaf juni 2023 toepasbaar zal zijn, met daarin kwaliteitseisen en regels voor het veilig hergebruik van water. De Commissie heeft ook voorgesteld om de EU-wetgeving rond industrieel afvalwater en rond de behandeling van stedelijk afvalwater te herzien om op die manier het hergebruik van water verder te stimuleren.

Raadpleeg de richtlijnen op de website van de Europese Commissie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek