nieuws

Boeren bakten al mattentaarten in dertiende eeuw

nieuws
Door de Europese erkenning als streekproduct heeft de populariteit van de Geraarsbergse mattentaart een hoogtepunt bereikt. Maar de mattentaart wordt al vernoemd in een troubadourslied uit de 13de eeuw. Het was toen een baksel dat ontstond toen de boeren vaststelden dat de melk bij warm weer schiftte in matten en wei. Om de geschifte melk toch nog een bestemming te geven, voegden ze er eieren en suiker aan toe. Dit werd op een stuk deeg opengespreid en in de oven gestopt.
27 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
Door de Europese erkenning als streekproduct heeft de populariteit van de Geraarsbergse mattentaart een hoogtepunt bereikt. Maar de mattentaart wordt al vernoemd in een troubadourslied uit de 13de eeuw. Het was toen een baksel dat ontstond toen de boeren vaststelden dat de melk bij warm weer schiftte in matten en wei. Om de geschifte melk toch nog een bestemming te geven, voegden ze er eieren en suiker aan toe. Dit werd op een stuk deeg opengespreid en in de oven gestopt.

In Geraardsbergen was de mattentaart zeker al sedert de 16de eeuw bekend. De zusters van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis kregen het baksel toen regelmatig als geschenk voor bewezen diensten. Het is pas vanaf 1890 toen Francis Morre in Geraardsbergen mattentaarten te koop aanbood, dat de lekkernij haar agrarische roots ontgroeide.

En door de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, opgericht in 1979, raakte het taartje ver buiten Geraardsbergen bekend. De Broederschap was ook de motor achter de Europese erkenning van de taart.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek