Nieuwe gevallen van BSE in Kempen en Luik

In de Antwerpse Kempen en de provincie Luik zijn twee nieuwe gevallen van gekkekoeienziekte vastgesteld, zo heeft landbouwminister Jaak Gabriëls bekendgemaakt.
23 oktober 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
In de Antwerpse Kempen en de provincie Luik zijn twee nieuwe gevallen van gekkekoeienziekte vastgesteld, zo heeft landbouwminister Jaak Gabriëls bekendgemaakt.

De twee BSE-diagnoses werden maandag bevestigd, één bij een roodbonte melkkoe van bijna 6 jaar afkomstig uit een veebeslag in de gemeente Vorselaar (provincie Antwerpen), en één bij een Witblauwe vleeskoe van ruim 6 jaar in een veebeslag in Ville-en-Hesbaye (provincie Luik).

Het gaat om het zevende en achtste geval van BSE dat dit jaar in ons land wordt vastgesteld. Het totaal aantal in België vastgestelde gevallen van BSE bedraagt nu achttien. De beide veestapels, 105 runderen in totaal, worden vernietigd.

Bij de koe uit Vorselaar werden op 11 oktober door een IVK dierenarts-keurder werkzaam in het slachthuis van Rochefort, bij de keuring voor de slachting zenuwstoornissen vastgesteld. Dezelfde dag werden de Veterinaire Diensten van het Ministerie van Middenstand en Landbouw verwittigd, die de verdenking van BSE bevestigden. Het dier werd afgemaakt in het destructiebedrijf van Denderleeuw en het karkas werd na een eerste voorbehandeling in de afzonderlijke BSE-verwerkingslijn verbrand bij Indaver.

In afwachting van de uitslag van het onderzoek, werd het bedrijf van herkomst onder toezicht van de Veterinaire Diensten geplaatst.

De eigenaar van het dier uit Hesbaye vewittigde op 2 oktober zelf zijn bedrijfsdierenarts omdat de koe schrikachtig gedrag vertoonde. De dierenarts stelde een behandeling in maar plaatste het dier onmiddellijk onder toezicht.

Op 5 oktober onderzocht hij het dier opnieuw, waarna hij een verdenking van BSE aan de Veterinaire Diensten meldde. Op 6 oktober bevestigde de Veterinaire Dienst de verdenking. Ook dit dier werd opgehaald door de bevoegde veterinaire diensten en het bedrijf werd onder toezicht geplaatst.

Vandaag/maandag werd de diagnose voor beide verdenkingen bevestigd door het centrum voor diergeneeskundig onderzoek. In beide gevallen waren twee van de drie testen positief. Onmiddellijk werden de internationale instanties op de hoogte gebracht.

Alle runderen van de getroffen stallen (86 dieren in Vorselaar en 19 dieren in Ville-en-Hesbaye) worden vernietigd. De runderen van meer dan 2 jaar worden gescreend op BSE.

De bevoegde diensten gaan ook na welke dieren de getroffen bedrijven in het verleden hebben verlaten. Ook deze dieren worden afgemaakt en getest op BSE. Tenslotte wordt gecontroleerd of de besmetting kan hebben plaatse gevonden langs de diervoeders die in de bedrijven werden gebruikt.

Pas nadat dit epidemiologisch onderzoek is uitgevoerd, kunnen er conclusies getrokken worden, aldus het ministerie van Landbouw en Middenstand.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek