Leterme wil liquiditeit van tuinders beschermen

Vooral jonge tuinders kampen met liquiditeitsproblemen door de uitzonderlijke crisis die de tomaten- en enkele andere teelten treft. De komende dagen wil landbouwminister Yves Leterme bij het Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) nagaan in welke mate Vlaanderen kredieten kan verstrekken om de pil te vergulden. Dat zei hij maandagnamiddag na een onderhoud met een Boerenbond-delegatie op het Martelaarsplein.
23 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Vooral jonge tuinders kampen met liquiditeitsproblemen door de uitzonderlijke crisis die de tomaten- en enkele andere teelten treft. De komende dagen wil landbouwminister Yves Leterme bij het Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) nagaan in welke mate Vlaanderen kredieten kan verstrekken om de pil te vergulden. Dat zei hij maandagnamiddag na een onderhoud met de Boerenbond op het Martelaarsplein.

De hoge energieprijzen, de sterke euro, de EU-uitbreiding, de weersomstandigheden en dubieuze handelspraktijken treffen de Vlaamse tuinbouw. De kostprijs voor tomatenproducenten bedraagt 0,7 euro, terwijl de verkoopprijs gedaald is tot 0,10 à 0,15 euro. De tomatensector heeft door de crisis al 40 miljoen euro schade opgelopen, voor de sla en het witloof wordt het verlies op respectievelijk 20 en 7 miljoen euro becijferd.

"De komende uren en dagen zal ik bij de banken en het VLIF nagaan of we kredieten onder de vorm van overheidswaarborgen of intrestsubsidies kunnen verstrekken", aldus Leterme. Daarbij zal gecheckt worden of dergelijke vorm van overheidssteun voor Europa wel door de beugel kan. Boerenbond-voorzitter Devisch rekent alvast op voldoende budgettaire ruimte op de VLIF-begroting, omdat de jongste maanden als gevolg van de crisissituatie weinig investeringskredieten aangevraagd werden.

De CD&V-europarlementariërs hebben intussen een prioritaire vraag gesteld aan de Europese Commissie over het vermeende protectionisme waarmee de Fransen op hun markt de Belgische tomaten weren. Op basis van informatie die doorsijpelt van de Vlaamse landbouwattaché in Parijs, zal ook Leterme de kwestie bij de Commissie aankaarten. "Door het mechanisme van privaatrechterlijke verkoopscontracten is het echter niet makkelijk te traceren wat wel en niet in tegenstrijd is met de EU-regelgeving", aldus de minister-president.

Aan de federale regering en de Europese beleidsmakers vraagt Leterme in het algemeen meer aandacht voor land- en tuinbouw. Hij sluit niet uit dat hij eerstdaags contact opneemt met de federale collega's om bijvoorbeeld extra stappen op het vlak van arbeidsflexibiliteit voor tuinbouwbedrijven te bepraten. En Europa moet er zich voortaan voor hoeden dat de land- en tuinbouw niet langer stiefmoederlijk behandeld worden bij het afsluiten van bilaterale handelsverdragen, zo klinkt het.

Tot slot kondigde Leterme een aantal maatregelen op langere termijn aan voor de tuinbouwsector. Zo zullen energieheffingen die een economisch concurrentienadeel betekenen herbekeken worden. Bij VLAM zal een beleid uitgestippeld worden om nieuwe markten te verkennen en om acute crisissen te bezweren, zal onderzocht worden of er geen vormen van marktordening kunnen geïntroduceerd worden. "Het Franse idee van bodemprijzen is op zich niet slecht", aldus Noël Devisch, "maar dan moeten ze wel op Europees niveau toegepast worden".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek