2022 is “topjaar” voor de ijssector, de verborgen parel van het Belgische erfgoed

Het is een beeld dat onlosmakelijk verbonden is met de zomer: kinderen, maar ook volwassenen die zich tegoed doen aan een verfrissend ijsje op een stralende zomerdag. De ijsproductie is vorig jaar met 5 procent toegenomen in Europa en ons land doet een stevige duit in het zakje. België is de vijfde grootste producent (198 miljoen liter) en exporteur (23 miljoen kilogram) van de florerende ijsmarkt. Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistiekdienst Eurostat.   

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 augustus 2023 18:02
Lees meer over:

Groeiende markt 

Volgens Eurostat produceerde de EU vorig jaar 3,2 miljard liter ijs, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2021. Van de EU-landen was Duitsland in 2022 de belangrijkste producent van ijs, met een productie van 620 miljoen liter ijs, gevolgd door Frankrijk (591 miljoen liter) en Italië (571 miljoen liter). België is de vijfde belangrijkste producent met 198 miljoen liter ijs.  

“2022 was een echt topjaar. Vorig jaar hadden we een lange, warme zomer met veel zon en dat had een groot effect op de hoeveelheid ijs die geproduceerd en geconsumeerd werd”, vertelt Kathleen De Smedt van Milcobel. Ysco, dat deel uitmaakt van de Belgische zuivelcoöperatieve Milcobel produceert (room)ijs en is de tweede grootste private label producent van ijs in Europa. “We zien dat de hele ijsmarkt een groeiende markt is van twee tot drie procent per jaar en dat wordt ook voor de komende jaren zo voorspeld.” 

Duitsland was in 2022 niet alleen de grootste ijsproducent, maar produceerde gemiddeld gezien ook het goedkoopste ijs voor 1,5 euro per liter. Het duurste ijs werd geproduceerd in Oostenrijk, met een gemiddelde prijs van 7,0 euro per liter ijs. 

Export  

De ijssector floreert en dat is ook te zien in de exportcijfers. De EU-landen exporteerden vorig jaar maar liefst 250 miljoen kilogram ijs naar niet EU-Landen. Dat leverde in totaal 930 miljoen euro op. Frankrijk exporteert het meeste met 53 miljoen kilogram. Daarna volgt Nederland met 42 miljoen kilogram en op de derde plaatst volgt Italië met 31 miljoen kilogram. Net naast de podiumplaatsen valt Duitsland met 28 miljoen kilogram. Ons land komt op de vijfde plaats te staan met 23 miljoen kilogram ijs, wat neerkomt op 9 procent van de totale Europese export en goed is voor 425,9 miljoen euro.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek