nieuws

Voedingswaarde van kant-en-klaarmaaltijden kan beter

nieuws
De consument is de afgelopen jaren steeds meer kant-en-klaarmaaltijden gaan consumeren. Om te bepalen in hoeverre deze maaltijden voldoen aan de algemene voedingsrichtlijnen heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit de samenstelling van de meest gekochte kant-en-klaarmaaltijden onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten bevatten.
19 september 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
De consument is de afgelopen jaren steeds meer kant-en-klaarmaaltijden gaan consumeren. Om te bepalen in hoeverre deze maaltijden voldoen aan de algemene voedingsrichtlijnen heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit de samenstelling van de meest gekochte kant-en-klaarmaaltijden onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten bevatten.

Slechts een vijfde bevat voldoende vezels. Vaak doet een aanduiding in woord of beeld vermoeden dat een maaltijd een aanzienlijke portie groente of fruit bevat. De werkelijke hoeveelheid is laag - gemiddeld 93 gram - en draagt dus minder dan de helft bij aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag.

De meeste kant-en-klaarmaaltijden leveren daarentegen wel voldoende energie voor een hoofdgerecht. Enkele maaltijden leveren minder, maar bijvoorbeeld pizza's leveren vaak te veel energie. De maaltijden zijn niet te vet, maar de vetzuursamenstelling kan nog verbeterd worden. Met name het verzadigd vetzuurgehalte is hoog ten opzichte van de aanvaardbare bovengrens. Slecht 2 procent van de maaltijden voldoet aan alle voedingsrichtlijnen voor een hoofdgerecht.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek