nieuws

Voeding tijdens zwangerschap beïnvloedt motoriek baby

nieuws
Zwangere vrouwen die veel vis eten, krijgen kinderen die motorisch beter zijn ontwikkeld. Het eten van chips, frieten en koeken zorgt voor motorisch minder ontwikkelde baby's. Dat stelt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek toont voor het eerst een verband tussen voeding tijdens de zwangerschap en de motoriek van baby's.
16 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Zwangere vrouwen die veel vis eten, krijgen kinderen die motorisch beter zijn ontwikkeld. Het eten van chips, frieten en koeken zorgt voor motorisch minder ontwikkelde baby's. Dat stelt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek toont voor het eerst een verband tussen voeding tijdens de zwangerschap en de motoriek van baby's.

Aan het onderzoek, dat negen jaar duurde, hebben driehonderd kinderen meegedaan die na een normale zwangerschap zijn geboren. Door hun navelstrengbloedvaten te onderzoeken, kon worden vastgesteld welke voedingsstoffen ze tijdens de zwangerschap hebben binnengekregen.

Vette vissoorten als makreel bevatten veel visolievetzuren die een positief effect hebben. Kinderen die voor hun geboorte veel van die vetzuren hebben binnengekregen, struikelen minder vaak over speelgoed dat ze zelf hebben neergelegd en bewegen zich vloeiender.

Het UMCG toont ook aan dat de zogenoemde transvetzuren een negatief effect hebben op ongeboren kinderen. De voedingsindustrie maakt volgens het UMCG gebruik van die niet-natuurlijke vetten. Hoogleraar Neurologie Mijna Hadders-Algra, projectleider van het onderzoek, hoopt dat de voedingsindustrie het gebruik van die vetten zal terugdringen.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek