Vlaams Europarlementslid kaart impact van onbeperkte Oekraïense invoer aan

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (EVP, cd&v) heeft een brief gericht aan de Europese Commissie over de impact van de onbeperkte invoer uit Oekraïne voor bepaalde sectoren in de landbouw, alsook de noodzaak aan alternatieve maatregelen hierover. De brief werd mee ondertekend door een twintigtal andere Europarlementsleden van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de Commissie internationale handel.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 21:41 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Met de brief willen de parlementsleden de bezorgdheid aankaarten van verschillende landbouwsectoren die ernstig getroffen worden door de onbeperkte invoer uit Oekraïne, na de uitvoering van de autonome handelsmaatregelen (ATM's). Deze handelsmaatregelen houden vrijstellingen in op douanerechten, quota en andere handelsbeschermingsmaatregelen. In juni werden deze maatregelen andermaal verlengd voor een jaar, tot juni 2024.

In de eerste alinea van de brief benadrukken de parlementsleden dat ze volledig achter de Oekraïense burgers staan en alle maatregelen steunen die hen kunnen helpen de Russische agressie het hoofd kunnen bieden. “Daar valt niet over te onderhandelen”, aldus de parlementsleden. “Op korte tot middellange termijn vinden we het echter onhoudbaar dat sommige sectoren het volledige gewicht van deze steun moeten dragen.”

De parlementsleden verwijzen naar sectoren die geconfronteerd worden met een ongekende toename van de invoer uit Oekraïne. “Dit zijn de boeren en producenten in de suiker-, graan of oliezaad-, pluimveevlees- en eiersector”, aldus de parlementsleden. “Door invoertoename komt zowel de stabiliteit als de toekomst van deze sectoren in gevaar.”

De shift van productvolumes die vroeger bestemd waren voor de derdewereldlanden en nu op de EU-markt terechtkomen, verstoort volgens de parlementsleden niet alleen de markten maar creëert ook een ongelijk speelveld. “Er zijn veel verschillen in productienormen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie”, luidt het. “Daarom willen we benadrukken dat het handhaven van de status quo in het komende voorstel over ATM's onhoudbaar is.”

We verzoeken de Commissie de nodige instrumenten in te zetten om onze producenten te beschermen tegen de nadelige gevolgen van de onbeperkte invoer en tegelijkertijd het vereiste niveau van steun aan de Oekraïense burgers te handhaven

Europarlementsleden van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de Commissie internationale handel

Mogelijke oplossingen

Er wordt in de brief aangedrongen dat de Commissie alternatieve oplossingen voorstelt om de bescherming van deze getroffen sectoren te waarborgen en tegelijkertijd voldoende steun aan Oekraïne te blijven geven. Daarbij reiken de parlementsleden enkele mogelijke oplossingen aan. Zo zou een waarborgsysteem waarbij de invoer ook geregistreerd wordt, een mogelijke stap vooruit kunnen zijn. Hierbij zou een financiële waarborg met de zending gestort moeten worden die pas vrijgegeven kan worden wanneer de zending haar bestemming bereikt. Dit systeem waarborgt dat ingevoerde producten niet op een zwarte of grijze manier als Europese producten doorverkocht kunnen worden.

Ook opgelegde drempels waar bij overschrijding export naar derde landen moet plaatsvinden, zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. “Dit moet door de Commissie worden overwogen”, klinkt het. “Het is ook belangrijk voor het toekomstige herstel van Oekraïne om enerzijds toegang tot de exportmarkten van derde landen te behouden en anderzijds te voorkomen dat Oekraïne uitsluitend afhankelijk wordt van de uitvoer naar de EU."

“Landbouw moet niet dupe worden van Europese geopolitiek”
Uitgelicht
Oekraïne kan starten met de toetredingsgesprekken tot de Europese Unie. Daarover bereikte de Europese Raad vorige week een akkoord. De eventuele toetreding van het Slavische l...
18 december 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek