nieuws

Tijdsgebrek en GSM vreten aan eetcultuur

nieuws
In opdracht van de Franse diepvriesgigant Findus bekeek de voedingsdeskundige Jean-Michel Cohen gedurende tientallen uren videobeelden van smullende gezinnen. Moeders staan nog altijd achter het fornuis, maar het moet wel snel gaan. Ze gebruiken veel kant-en-klare ingrediënten en na amper twintig minuten is de maaltijd voorbij.
20 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
In opdracht van de Franse diepvriesgigant Findus bekeek de voedingsdeskundige Jean-Michel Cohen gedurende tientallen uren videobeelden van smullende gezinnen. Moeders staan nog altijd achter het fornuis, maar het moet wel snel gaan. Ze gebruiken veel kant-en-klare ingrediënten en na amper twintig minuten is de maaltijd voorbij.

Het empirisch onderzoek dat gevoerd werd op basis van camera's in de keukens van Franse gezinnen bevestigt dus een aantal trends die zich al een hele tijd doorzetten. Zo zijn het ook nog steeds de moeders die de kleintjes bedienen en daarmee de porties bepalen. Vaak gedragen ze zich op dat gebied nog heel ouderwets. Zo schotelen ze hun zonen meer vlees voor en hun dochters meer groenten.

In 81 procent van de gevallen namen de proefpersonen hun toevlucht tot kant-en-klare deegwaren, groenten uit blik of voorgebakken kost. "De maximale gastronomische inspanning die ik teruggevonden, is een zelfgemaakte spaghetti bolognaise", aldus onderzoeker Cohen. "Een ander teken aan de wand: het fornuis wordt erg weinig gebruikt, terwijl de microgolfoven onmisbaar is geworden".

Gezinnen gaan nog wel meestal samen aan tafel. De grootste indringer is niet langer de televisie, maar wel de onophoudelijk rinkelende GSM. Na een twintigtal minuten is de maaltijd aan tafel voorbij. Desserts zijn geen vast onderdeel van de maaltijd meer. Ouders en kinderen graaien yoghurt of vanillepudding uit de koelkast en vetrekken weer naar waar ze vandaan kwamen.

De teloorgang van de eetcultuur is toe te schrijven aan tijdsgebrek. Als beide ouders werken, wordt de tijd die ze in de week achter de kookpotten doorbrengen vaak tot een minimum herleid. "In het weekend wille gezinnen hun schade inhalen en besteden ze meestal heel veel zorg aan de maaltijden", aldus Marc Jacobs van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. "Ofwel nemen de ouders hun kinderen mee om uitgebreid buitenshuis te tafelen, ofwel binden ze zelf de keukenschort om".

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek