“Ruilverkaveling en landinrichting zijn nog steeds nuttige instrumenten”

Een ruilverkaveling herschikt landbouwpercelen binnen een vooraf afgebakend gebied, daarmee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels die zo dicht mogelijk bij het landbouwbedrijf liggen. “Ruilverkaveling bevordert zo de rendabele en duurzame landbouwuitbating,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V). Hij informeerde bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) naar de stand van zaken van ruilverkavelingen en landinrichtingsprojecten.

1 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2021 16:45
Lees meer over:

Op dit moment zijn in Vlaanderen 16 landinrichtingsprojecten in uitvoering, goed voor een totaalbudget van 71,3 miljoen euro. “In 2019 werden er geen landinrichtingsprojecten beëindigd”, antwoordt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V). “Wel is voor een aantal landinrichtingsprojecten de gefaseerde planvorming via de opmaak van landinrichtingsplannen afgerond waardoor er voor die projecten nu uitsluitend ingezet wordt op terreinrealisaties. Het betreft Vinderhoutse Bossen, de Merode, Brugse Veldzone, Stiemerbeekvallei en Molenbeek-Maalbeek. De andere lopende projecten zitten deels in planvorming en deels in uitvoering.”

Van de geplande 71,3 miljoen euro, werd tot en met 2019 al 24,6 miljoen euro besteed. Het Vlaams gewest plant in 2020 een budget van 4,7 miljoen euro om de projecten verder uit te rollen. “Voor het project Maasvallei fase 1 is de planvorming volop bezig en start de uitvoering vanaf 2021”, reageert minister Demir. “De kostprijs voor het Vlaams Gewest bedraagt hiervoor 1,3 miljoen euro. Voor de Moervaartvallei zijn alle formele stappen gezet om de geïntegreerde planvorming op te starten. De totale kostprijs voor het Vlaams gewest voor dit project bedraagt 6,4 miljoen euro.

De Oudlandpolder werd zeer recent goedgekeurd door de Vlaamse regering en het project Antwerpse Zuidrand is in onderzoek

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

Eind december keurde de Vlaamse regering nog het landinrichtingsproject Oudlandpolder goed. “De middelen voor dit landinrichtingsproject worden geraamd op 9,8 miljoen euro”, klinkt het. “Ook wordt momenteel onderzocht om landinrichting in te zetten in de Antwerpse Zuidrand (Schelde-Rupel fase 2). De kostenraming dient hiervoor nog te worden opgemaakt. “

De landinrichtingsprojecten zijn gespreid over heel Vlaanderen. “Naast de goedkeuring van Oudlandpolder, is ook het project Antwerpse Zuidrand in onderzoek”, laat de minister weten. “Daarnaast heeft de Vlaamse Landmaatschappij de inrichtingsvragen die zich aandienen vanuit lokale en regionale samenwerkingsverbanden voorgelegd aan de programmacommissie die de vragen heeft onderzocht. Op basis van dat advies zal ik hierover op korte termijn een beslissing nemen.

Een sterk participatieproces kan het draagvlak voor deze werken alleen maar verhogen

Stijn De Roo - Vlaams volksvertegenwoordiger

“Uit het antwoord van de minister blijkt dat zowel ruilverkaveling als landinrichting nog steeds nuttige instrumenten zijn om de plattelands- en landbouwstructuren op een duurzame wijze te verbeteren”, besluit vraagsteller Stijn De Roo. “Het is duidelijk dat landinrichtingsprojecten de laatste jaren aan belang hebben gewonnen.”

“Ik pleit er ook voor om bij dergelijke grootse projecten voldoende overleg te organiseren zowel met de plaatselijke besturen als met de stakeholders, de eigenaars en de gebruikers”, besluit De Roo. “Een sterk participatieproces kan het draagvlak voor deze werken alleen maar verhogen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: VLM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek