nieuws

"Opwarming aarde leidt tot giftige frieten"

nieuws
"Over vijftig jaar zijn onze frieten mogelijk giftig. Het bier schuimt niet meer en brood bakken wordt onmogelijk". Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hohenheim in Duitsland na een experiment met diverse gewassen in klimaatkamers. Bij meer CO2 in de lucht hebben de meeste planten minder eiwitten nodig, en dus ook minder stikstof in de bladeren. Logisch gevolg is dat ze door de opwarming van de aarde minder stikstof ter beschikking zullen hebben tijdens het rijpingsproces van de vruchten, wat nefast is voor de kwaliteit.
12 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
"Over vijftig jaar zijn frieten zoals we ze nu kennen, giftig. Het bier schuimt niet meer en brood bakken wordt onmogelijk". Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hohenheim in Duitsland na een experiment in klimaatkamers. Professor Andreas Fangmeier en zijn onderzoeksteam van landbouwkundigen zetten in het ecologiecentrum zes klimaatkamers op. Daarin groeien verscheidene planten: tomaten, tuin- en sojabonen in een mediterraan klimaat, tarwe, gerst en aardappelen in het klimaat dat in onze streken over vijftig jaar verwacht wordt.

"In die klimaatkamers simuleren we de CO2-concentratie van de toekomst", legt Fangmeier uit. "De resultaten zijn ontnuchterend. Door de verhoogde CO2-waarde in de lucht groeien voedingsgewassen in eerste instantie beter en leveren ze een rijkere oogst op, maar ze boeten in aan kwaliteit. Brood kan door de slechtere kleefbaarheid van de tarwe niet meer gebakken worden, bier kan minder schuimen en frieten kunnen zelfs giftig zijn".

Oorzaak zijn de veranderde proteïneconcentraties. Bij meer CO2 hebben de meeste planten minder proteïnen nodig, en daarmee minder stikstof in de bladeren. Daardoor hebben ze minder stikstof ter beschikking die ze tijdens het rijpen naar hun vruchten kunnen transporteren. "Over vijftig tot honderd jaar halen die planten niet meer de kwaliteit van nu", zegt Fangmeier. "In de toekomst hebben we nieuwe of aangepaste voedingsgewassen nodig".(MP)

Meer informatie: Auswirkungen Klimawandel Expertenliste der Universität Hohenheim

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek