nieuws

Ophefmakende documentaire over voedselproductie

nieuws
De Oostenrijkse documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok tussen twee jaar lang kriskras door Europa om de productieprocessen van de voedingsindustrie te filmen. Zonder een expliciete aanklacht te zijn, toont Geyrhalter de razendsnelle en superefficiënte mega-industrie die de voedselproductie geworden is. Buitenstaanders worden heen en weer geslingerd tussen gevoelens van verwondering over zoveel menselijk vernuft en onbehagen vanwege de bevreemdende manier waarop de voedselketen in elkaar steekt.
7 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De Oostenrijkse documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok tussen oktober 2003 en oktober 2005 kriskras door Europa om de productieprocessen van de voedingsindustrie te filmen. De beelden in zijn reportage Our Daily Bread zijn hallucinant, schrijft De Standaard. Zonder een expliciete aanklacht te zijn, toont Geyrhalter de razendsnelle en superefficiënte mega-industrie die de voedselproductie geworden is. In de meeste scenes zie je enkel veel machines, paniekerige dieren en vermorzelde gewassen.

Met een beetje kwade wil zou je de invloed- en succesrijke milieudocumentaire 'An Inconvenient Truth' van Al Gore kunnen beschuldigen van iets te veel show, spektakel en bekeringsdrang. Niets daarvan in 'Our Daily Bread', waarin een beeld wordt geschetst van de industriële manier waarop de mens zijn voedselbevoorrading organiseert. Hier geen verteller, zelfs geen voice-over die commentaar levert en evenmin interviews. Ook geen muziek, maar alleen maar mechanische of dierlijke geluiden en nauwelijks hoorbare flarden van dialogen.

Wat er getoond wordt, is een fascinerend beeld van de hoogtechnologische manier waarop onze voedselvoorziening vandaag georganiseerd wordt. Wat daarbij vooral opvalt, is het massale karakter daarvan en de gestroomlijnde, soms science fiction-achtige efficiëntie. Duizenden kuikentjes worden op een lopende band gegooid om even later in groene bakken weer 'uitgespuwd' te worden. Vissen worden via een slurf met honderden tegelijk uit een reservoir opgezogen. De boer is in geen velden te bespeuren.

'Our Daily Bread' is geen schandaaldocumentaire. Alles lijkt legaal, hygiënisch en vooral erg efficiënt te verlopen. Maar verbazing en verwondering omwille van zoveel menselijk vernuft worden wel afgewisseld met een stijgend gevoel van onbehagen vanwege de bevreemdende manier waarop onze voedselketen in elkaar steekt. Pro of contra de industriële voedingsindustrie: 'Our Daily Bread' maakt een einde aan de onwetendheid van de consument. Sterker kan een debat niet op gang getrokken worden, aldus enkele Vlaamse recensenten.(GL)

'Our Daily Bread' is sinds 7 februari in roulatie gegaan bij Sphinx in Gent, Arenberg in Brussel, Cartoons in Antwerpen, Lumière in Brugge, Studio's in Leuven en Buda in Kortrijk.

Meer informatie: Our Daily Bread

Bron: De Morgen/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek