nieuws

Nieuw tarweras bindt strijd aan tegen darmkanker

nieuws
Het Australische onderzoeksinstituut CSIRO en zijn Franse partner Biogemma hebben een nieuw tarweras ontwikkeld dat voordelen biedt op het vlak van een vlotte spijsvertering, diabetes en overgewicht. Er is gesleuteld aan de zetmeelsamenstelling die voor 70 procent uit amylose bestaat, waar dat in normale tarwe slechts 25 procent is. Het gezonde tarweras zou geschikt zijn voor volkorenbrood, granen en andere voedingsmiddelen.
18 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
Het Australische onderzoeksinstituut CSIRO en zijn Franse partner Biogemma hebben een nieuw tarweras ontwikkeld dat voordelen biedt op het vlak van een vlotte spijsvertering, diabetes en overgewicht. Er is gesleuteld aan de zetmeelsamenstelling die voor 70 procent uit amylose bestaat, waar dat in normale tarwe slechts 25 procent is. Het gezonde tarweras zou geschikt zijn voor volkorenbrood, granen en andere voedingsmiddelen.

Het onderzoek van onderzoeksleider Matthew Morell werd onlangs gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers gebruikten een door CSIRO ontwikkelde techniek om de genexpressie van twee zetmeelscheidende enzymen te onderdrukken. Daardoor zijn de onderzoekers er in geslaagd om de hoeveelheid amylose van 25 naar 70 procent op te trekken.

Amylose is een vorm van zetmeel die beter bestand is tegen vertering en dat heeft een gunstige invloed op het maag-darm kanaal. De onderzoekers verwachten dat het tarweras een positief effect zal hebben op de ontwikkeling van dikkedarm- en endeldarmkanker.

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek