header.home link

Natte Bottentocht geeft inkijk in "megastallen" Hoogstraten

15 april 2021

Met de ‘Natte bottentocht’ willen de Hoogstraatse landbouwers de perceptie over "megastallen" counteren. Het initiatief is alvast een groot succes. Tot nu toe waren er zo'n 2.000 deelnemers en ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) prijst het initiatief, al moest ze verstek geven omdat het overlegcomité te lang duurde. “We willen samen tonen dat landbouw en natuur samen kunnen gaan”, reageert pluimveehoudster Mariëlle Schalk. “De verbondenheid tussen de collega-landbouwers uit Hoogstraten was nog nooit zo groot.”

image

Het idee van een Natte Bottentocht door landbouwvelden en langs land- en tuinbouwbedrijven in en rond Hoogstraten kwam van Landelijke Gilden, Boerenbond, Ferm Agra en Groene Kring. “We willen de wandelaars de charme van het platteland laten ontdekken”, klinkt het. “Op verschillende plaatsen krijgen ze door een QR-code te scannen een filmpje te zien. Zo geven de landbouwers de wandelaars een inkijk in hun bedrijf.”

Beeld van "megastallen" bijstellen

De Natte Bottentocht is niet de eerste actie die de Hoogstraatse landbouwers samen op poten zetten. “Eind december kwamen we in het oog van kleine mediastorm rond ‘megastallen’ terecht”, kadert Mariëlle Schalk, zelf pluimveehoudster. “Om de burger te laten zien wat we allemaal doen en te tonen wat er in onze zogezegde megastallen gebeurt, hebben we sindsdien een hele reeks acties georganiseerd. Er was een huifkartocht met Sinterklaas, we hebben vergunningsaanvragen voor meer waardering en bestaansrecht op onze erven gezet en we hingen spandoeken met de gezichten van de lokale landbouwers op.”

Uitgelicht
In een uitgebreid online artikel belicht De Standaard-journaliste Ine Renson wat zij noemt het fenomeen “megastallen”. Ze heeft gesprekken met varkens- en kippenhouders die ki...
30 november 2020 Lees meer

Om ook echt een inkijk te geven, stippelden de landbouwers een parcours uit dwars door de velden en hun bedrijven. “We willen benadrukken dat natuur en landbouw samen kunnen gaan”, reageert ook landbouwer Dries Beck. “De landbouwbedrijven van tegenwoordig zijn anders dan de mensen zich herinneren van 20 jaar geleden. Het zijn grote bedrijven met moderne technieken. Maar er wordt wel degelijk rekening gehouden met het milieu en dat willen we ook tonen met deze wandeling.”

“Sinds de start op 4 april, hebben we meer dan 2.000 deelnemers gehad en met het goede weer dat nog voorspeld is, hopen we op het einde van de paasvakantie toch de 3.000 te halen", reageert Anke Helsen, die mee een varkensbedrijf uitbaat in Minderhout.

Het leeft ook echt in Hoogstraten, als je de tocht niet gedaan hebt, hoor je er bij wijze van spreken niet meer bij

Mariëlle Schalk - Pluimveehoudster

Boerennatuur beleven

De deelnemers zijn ook blij verrast door wat ze te zien krijgen. “We horen vaak de reactie ‘het was echt fijn wandelen in de natuur’ en dan voelen we dat we toch geslaagd zijn in onze opzet”, zegt Mariëlle Schalk. “Dat mensen zien dat dit ook natuur is, boerennatuur. Ook wij zorgen voor het landschap en dat de mensen dat ook echt zien en ervaren, is fijn om te horen.”

De Natte Bottentocht trok de belangstelling van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits die helaas wel moest afzeggen omdat het overlegcomité uitliep. Haar adjunct-kabinetschef Loes Lysens was er wel. "De Natte Bottentocht is niet enkel een fijne manier om een frisse neus te halen, het is ook een mooie gelegenheid om gezinnen kennis te laten maken met de land- en tuinbouwsector", klonk het.

Verbondenheid aanwakkeren

Pluimveehoudster Mariëlle Schalk is alvast tevreden dat ze een goed gesprek kon voeren met het kabinet van de minister en met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “We proberen elke keer iets nieuws om onze sector meer naar buiten te brengen en deze wandeling is echt een schot in de roos geweest”, vertelt Schalk. “Het leeft ook echt in Hoogstraten: als je de tocht niet gedaan hebt, hoor je er bij wijze van spreken niet meer bij.”

Ook de verbondenheid tussen de landbouwers onderling is sterker dan ooit. “We hebben ons veel te lang afgesloten, van elkaar en van de maatschappij”, zegt Schalk nog. “Het contact met collega’s uit verschillende sectoren is echt een grote meerwaarde. We maken er nu ook echt tijd voor en samen onze stiel naar buiten brengen, geeft ons veel voldoening.”

Bron: Eigen verslaggeving / HLN / VRT

Beeld: Mariëlle Schalk (Twitter)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek