nieuws

"Machinaal vangen van slachtkippen is ethischer"

nieuws
Evelyne Delezie van het KUL-Centrum voor Wetenschap, Techniek en Ethiek doet in haar doctoraatsverhandeling een aantal voorstellen om het vangen van vleeskuikens in kippenkwekerijen en het vervoer naar de slachtbank op een meer ethisch verantwoorde manier te laten gebeuren. De huidige toestand is volgens de onderzoekster nadelig voor zowel het welzijn van de dieren, de economische performantie als de vleeskwaliteit.
23 november 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Evelyne Delezie van het KUL-Centrum voor Wetenschap, Techniek en Ethiek doet in haar doctoraatsverhandeling een aantal voorstellen om het vangen van vleeskuikens in kippenkwekerijen en het vervoer naar de slachtbank op een meer ethisch verantwoorde manier te laten gebeuren. De huidige toestand is volgens de onderzoekster nadelig voor zowel het welzijn van de dieren, de economische performantie als de vleeskwaliteit.

Delezie pleit vooreerst voor het machinaal vangen van de kippen in plaats van dit manueel te doen, zoals nu vaak het geval is. De stresservaring bij de kippen verschilt in beide gevallen weliswaar niet zoveel, maar bij machinaal vangen lopen de dieren minder letsels op. Het sterftecijfer is evenwel hoger, maar dit kan door een betere praktijk opgelost worden. Ook consumenten geven de voorkeur aan machinaal vangen, zo blijkt.

De dagen voor het slachten krijgen kippen geen voeding meer om ervoor te zorgen dat hun ingewanden leeg zijn tijdens het slachtproces. Vleeskuikens die wel gevoederd worden, blijken volgens Delezie echter een significant hoger lichaamsgewicht te hebben en een verhoogde vleeskwaliteit. Ze zijn ook minder gestresseerd. De onderzoekster pleit voor het toedienen van energierijke voedingssupplementen tijdens de laatste levensdagen. Ook voldoende ruimte tijdens het transport is aangewezen.

Meer informatie: Manual and Mechanical Catching and Transport of Broilers: Implications for Welfare, Physiology and Product Quality and Ethical Considerations

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek