Leterme laat Franse prijsafspraken onderzoeken

De tomatenprijzen zijn historisch laag. Oorzaken zijn het overaanbod, de dure euro en de concurrentie uit Marokko. Als klap op de vuurpijl hebben de Franse telers de distributie onder druk gezet om enkel nog Franse tomaten aan te bieden. Landbouwminister Yves Leterme laat onderzoeken of de prijsafspraken in Frankrijk strijdig zijn met de Europese regelgeving.
19 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
"De prijs is bij mijn weten nog nooit zo laag geweest en er dreigen dan ook rampzalige gevolgen voor de telers. Temeer daar deze de voorbije jaren, toen de zaken nog goed gingen, gigantische investeringen hebben gedaan. Zij zitten nu met heel wat afbetalingen, maar geen inkomsten", klaagt Jos Vanwezer, woordvoerder van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT).

"Momenteel zitten we aan een middenprijs van 8 eurocent per kilo tomaten, een combinatie van de gemiddelde verkoopprijs van de tomaten van 13 cent en een interventieprijs van 4 cent. Andere groententelers hebben het evenmin makkelijk. Zo haalt een slateler voor zijn eikebladsla nog slechts één tiende van de normale prijs", gaat Vanwezer verder.

Als oorzaak voor de dramatische prijzen noemt hij verschillende factoren. "Eerst en vooral is er dit jaar een enorm overaanbod, waardoor de markt in elkaar is geklapt. Door het mooie weer was de oogst namelijk uitzonderlijk goed en de tomaten van erg goede kwaliteit, maar als het aanbod groter is dan de vraag, duikt de prijs sowieso naar beneden. We kunnen ook stellen dat de algemene eetgewoonten verre van evenwichtig zijn, wat er ook wordt gezegd. Mensen eten nog te weinig fruit en groeten."

"Daarnaast komen we door de uitbreiding van de Europese Unie op de belangrijke Duitse exportmarkt de goedkope Poolse tomaten tegen. Op zich zou dat niet zo'n groot probleem zijn, ware het niet dat we door de dure euro ook een moeilijke export naar de Verenigde Staten ervaren. De concurrentie met de goedkope Marokkaanse tomaten is dan ook niet te onderschatten", aldus nog de woordvoerder.

"Tenslotte is er nog de kwestie in Frankrijk. We leven in Europa in een open markteconomie, waar de distributeurs het recht hebben om hun producten te gaan halen waar ze de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben, wat momenteel in België het geval is. De Franse telers willen echter de spelregels in hun voordeel wijzigen en hebben de Franse distributeurs sterk onder druk gezet om enkel tomaten van Franse telers aan te bieden. Daardoor zagen heel wat Belgische telers hun bestellingen vanuit Frankrijk geannuleerd", aldus een verontwaardigde Jos Vanwezer. "Het is niet uitgesloten dat heel wat bedrijven over kop zullen gaan. Zeker niet wanneer er hierna nog een tweede rampjaar volgt", voorspelt hij.

"Maandag hebben we een gesprek met de grootdistributeurs waarin we eventuele maatregelen zullen overwegen. Intussen is er al beslist om alleen nog tomaten van de beste kwaliteit aan te bieden. Een prijsstijging bereiken we daarmee niet, maar op deze manier zijn we tenminste zeker dat de allerbeste tomaten tot bij de consument geraken. De overige tomaten die niet verkocht raken, worden aan caritatieve instellingen geschonken of verwerkt in dierenvoeder. In het slechtste geval worden de tomaten gebruikt voor bemesting, maar vernietigd worden ze nooit", besluit Vanwezer.

Intussen heeft Vlaams minister-president en minister van Landbouw Yves Leterme naar aanleiding van berichten over mogelijke prijsafspraken tussen Franse producenten en handelaars en het hanteren van bodemprijzen voor Franse tomaten op de Franse markt de opdracht gegeven aan de Vlaamse landbouwattaché in Parijs om de preciese toedracht van de afspraken te bepalen. Vooral de mogelijke strijdigheid van deze afspraken met de Europese regels inzake vrije handel moet worden nagegaan.

Op basis van het verslag van de landbouwattaché in Parijs wil Leterme nagaan of er stappen kunnen gezet worden tegen de mogelijke afscherming door Frankrijk van de eigen tomatenmarkt ten nadele van de Vlaamse tomatenkwekers.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek