nieuws

"Lage gerst- en hopoogst maakt bier allicht duurder"

nieuws
Vorig jaar is de prijs van een ton gerst in enkele maanden met zo'n 60 procent gestegen. De prijs is nu weer iets gedaald, maar bierbrouwers sluiten een terugkeer naar het oorspronkelijke niveau uit omdat de gerstoogst van vorige zomer zwaar te lijden had onder de extreme weersomstandigheden. De prijsstijging van de hop is nog extremer dan die van gerst. Een stijging van de bierprijs lijkt dan ook onvermijdelijk.
25 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Vorig jaar is de prijs van een ton gerst in enkele maanden met zo'n 60 procent gestegen. Mislukte oogsten deden schaarste op de markt ontstaan. De prijs is nu weer iets gedaald, maar bierbrouwers sluiten een terugkeer naar het oorspronkelijke niveau uit. "De gerstoogst van 2006 was desastreus als gevolg van de weersomstandigheden'', zegt de productiedirecteur Herwig Neven van Duvel Moortgat. Hetzelfde geldt voor de hop. Daar is de prijsstijging nog extremer.

"Ook de gerstoogst in Australië was heel slecht", zegt Karel Vermeiren, directeur exploitatie van de brouwerij Haacht. Daardoor hebben Aziatische brouwers hun toevlucht moeten nemen tot Europese gerst, wat de schaarste nog versterkte. Bovendien neemt het gerstareaal af doordat veel - voornamelijk Franse - boeren voor koolzaad kiezen. Frankrijk is trouwens de belangrijkste gerstleverancier voor de Belgische brouwers.

De prijsstijging van de hop is nog extremer dan die van de gerst. De marktprijs voor hop ligt momenteel driemaal zo hoog als een jaar geleden. "Er is niet alleen minder opbrengst, ook is het gehalte aan bitterstoffen veel lager dan normaal. Daardoor hebben we veel meer hop nodig, terwijl het aanbod juist lager is'', legt Neven uit. "De schaarste is zelfs zo groot dat sommige leveranciers hun afspraken niet kunnen nakomen. Dan moet je op de vrije markt gaan kopen en betaal je driemaal zoveel als vorig jaar''.

Duvel Moortgat gebruikt voor zijn bieren speciale aromatische hop uit onder meer Tsjechië. Wegens de rechtstreekse contacten met de boeren kan de brouwerij haar hopbehoefte vrij goed invullen. "Het gedeelte dat wij op de spotmarkt moeten kopen, is beperkt tot 10 procent'', zegt Neven. Vermeiren van Haacht zegt dat de behoefte voor dit jaar gedekt is. Haacht haalt een deel van zijn hop uit de streek rond Poperinge.

De impact van de duurdere grondstoffen varieert van brouwerij tot brouwerij. Maar een stijging van de bierprijs zal volgens Vermeiren onvermijdelijk zal zijn. Voor speciaal bier zijn over het algemeen duurdere hopsoorten nodig. Dat maakt brouwers van die biersoorten gevoeliger voor prijsstijgingen. Maar ook het aankoopbeleid van de brouwers speelt een rol. Er wordt vaak gewerkt met jaarcontracten. Wie te lang wacht, loopt het risico meer te betalen. Ten slotte hebben grotere brouwerijen vaak eigen voorraden, waardoor ze flexibeler zijn dan kleinere bierbrouwers.(MP)

Lees ook: geVILT: Menopauze trekt Poperingse hoptelers uit het slop

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek