Iraakse boeren gedwongen tot gebruik genzaad

Iraakse boeren hebben weinig keus dan hun akkers in te zaaien met genetisch gemodificeerd zaaigoed. Door een wijziging in de Iraakse wet, die door toedoen van de VS tot stand is gekomen, kunnen Iraakse boeren niet meer straffeloos eigen zaaigoed vermeerderen. Dat meldt het Zwitserse International Relations and Security Network (ISN).
10 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Iraakse boeren hebben weinig keus dan hun akkers in te zaaien met genetisch gemodificeerd zaaigoed. Dat meldt het Zwitserse International Relations and Security Network (ISN). De boeren krijgen de zaden gratis van de Amerikanen, onder de vlag van het hulpprogramma Amber Waves. Dat voorziet naast zaaigoed ook in kunstmest en T-shirts met de opdruk United Farmers of Iraq.

Door een wijziging in de Iraakse wet, die door toedoen van de VS tot stand is gekomen, kunnen Iraakse boeren niet meer straffeloos eigen zaaigoed vermeerderen. Traditionele landrassen, die al eeuwen worden verbouwd, zijn door veredelaars vastgelegd als intellectueel eigendom. Daardoor mogen de boeren ze niet meer vermeerderen en moeten zij elk jaar nieuw zaad kopen.

Critici zeggen dat met het gratis beschikbaar stellen van genetisch gemodificeerd zaad, de VS de Iraakse boer afhankelijk maakt van de grote internationale zaadfirma’s. Ook boeren die een niet-genetisch gemodificeerd gewas inzaaien, kunnen te maken krijgen met claims, als stuifmeel van GGO's naar hun gewas waaien. De VS wuift deze aantijgingen weg en wijst erop dat met de introductie van gengewassen de hongerige magen het snelst zullen worden gevuld.

Bron: Oogst</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek