"Huisvesting seizoensarbeiders klaar tegen oktober"

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) wil uiterlijk tegen oktober van dit jaar in overleg met alle betrokkenen een sluitende regeling inzake de huisvesting van seizoensarbeiders uitgewerkt hebben. In Borgloon vond maandag alvast een eerste officiële overlegvergadering met alle betrokken instanties plaats. Bedoeling van de bijeenkomst was om te peilen naar de bereidwilligheid van de fruitsector om te investeren in de huisvesting van seizoensarbeiders en naar de wettelijke mogelijkheden daaromtrent.
21 mei 2007  – Laatste update 14 september 2020 13:59
Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) wil uiterlijk tegen oktober van dit jaar in overleg met alle betrokkenen een sluitende regeling inzake de huisvesting van seizoensarbeiders uitgewerkt hebben. In Borgloon vond maandag alvast een eerste officiële overlegvergadering met alle betrokken instanties plaats. Op de overlegvergadering waren zowel de verantwoordelijken van de fruitsector zelf, als een aantal Limburgse burgemeesters en de administrateurs-generaal van de departementen Ruimtelijke Ordening, Wonen en Inspectie en afgevaardigden van Stedenbouw aanwezig.

Bedoeling van de bijeenkomst was om te peilen naar de bereidwilligheid van de fruitsector om te investeren in de huisvesting van seizoensarbeiders en naar de wettelijke mogelijkheden daaromtrent. Minister Keulen liet alvast weten een voorstander te zijn van een versoepeling van het Kamerdecreet uit 1994 voor onder meer studentenkamers. Dat bepaalt dat een kamer minimaal twaalf vierkante meter groot moet zijn. Keulen wil die oppervlakte terugbrengen van twaalf naar acht vierkante meter om de inrichting van woonunits voor seizoensarbeiders een wettelijk kader te geven.

De Zuid-Limburgse fruitpluk trekt jaarlijks zo'n 3.500 seizoensarbeiders, voornamelijk uit Polen. Zij verblijven hier soms zes maanden, niet enkel om te plukken, maar ook om te sorteren. "Momenteel is het zo dat de werkgevers de arbeiders elk op hun manier huisvesten, ofwel in wooncontainers, in 'hob units' of bij hun thuis zelf. Door een regeling uit te werken willen we daar meer uniformiteit in brengen en de werkgevers tevens de nodige rechtszekerheid bieden", aldus Marino Keulen.

Volgens de minister is de fruitsector bereid om de nodige investeringen te doen, op voorwaarde dat ze over de nodige rechtszekerheid beschikken. De komende maanden zullen nog er nog meer overlegrondes plaatsvinden. Het is de bedoeling dat er uiterlijk tegen oktober een definitieve besluitvorming op tafel ligt.(GL)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek