Genen ontdekt die berengeur veroorzaken
nieuwsBij vijf tot tien procent van de beren verspreidt het vlees in de braadpan een stinkende lucht. Daarom is berenvlees moeilijk te verkopen. Om berengeur te voorkomen, worden alle mannelijke biggen gecastreerd. Steeds meer landen verbieden castratie omdat het dieronvriendelijk is.
ASG-onderzoeksleider Dick van de Wiel stelt dat een grote stap is gezet om het probleem van berengeur op te lossen. "We kunnen varkens met de genen voor berengeur uitsluiten van de fokkerij. Binnen een half jaar kunnen organisaties aan de slag met de nieuwe kennis. Als het meezit zijn er in 2010 berengeurvrije varkens beschikbaar".
ASG zoekt nog naar de beste test om de genen op te sporen. "Op termijn kun je de nieuwe techniek uitbreiden naar vleesvarkens. Dan kun je via bloedonderzoek alle slachtvarkens testen op berengeur", vertelt Van de Wiel. De gedachte om via fokkerij berengeur uit te bannen is niet nieuw, erkent hij. "De grote stap voorwaarts is dat we de genen hebben gevonden die verantwoordelijk zijn voor de productie van bepaalde eiwitten die berengeur veroorzaken".
Bron: Agrarisch Dagblad