nieuws

Fruitbedrijf past nieuwe waterzuiveringstechniek toe

nieuws
Een waterzuiveringstechniek die al jaren gebruikt wordt in de ontwikkelingshulp is overgewaaid naar de fruitsector. Op het bedrijf van de familie Jacobs-Vaes in Kozen wordt het hardfruit gesorteerd op water om de vruchten niet te beschadigen. Het water wordt vervolgens gezuiverd door middel van een speciaal mineraal. De milieuvriendelijke techniek kost 25.000 euro, aldus Het Laatste Nieuws.
23 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Voor het eerst wordt een waterzuiveringstechniek, die al jaren gebruikt wordt in de ontwikkelingshulp, toegepast in de fruitsector. Die eer valt te beurt aan het fruitbedrijf Jacobs-Vaes in Kozen. Het hardfruit wordt op water gesorteerd om de vruchten niet te beschadigen. Het water wordt vervolgens gezuiverd door middel van een speciaal mineraal. De milieuvriendelijke techniek kost 25.000 euro.

Een Deens bedrijf paste het systeem al toe in de ontwikkelingshulp. Hun filtersysteem is vrij van chemicaliën. Een speciaal mineraal vormt de basis van het zuiveringssysteem. Voor de eerste keer wordt met het systeem nu ook de commerciële weg ingeslagen. Fruitbedrijf Jacobs-Vaes kreeg de primeur. De familie is na enkele dagen proefdraaien al in de wolken.

"Sorteren gebeurt nog altijd via een transportband, maar momenteel wel via een band die gevuld is met water", zeggen ze. "Daarop drijven de appelen en peren, zonder dat ze beschadigd worden. Hardfruit dat geplukt wordt, zet in dat water natuurlijk veel vuil af. Met als gevolg dat het sorteerwater snel vuil wordt. De filtering gebeurt nu heel secuur, in vijf stappen. Een UV-lamp doodt op het einde alle bacteriën. Het resultaat is drinkwater van hoge kwaliteit. Gedaan met chemicaliën dus. Ook hetzelfde water blijft in het circuit aanwezig".

Bron: Het Laaste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek