nieuws

"Evenveel Vlaamse als Nederlandse mosselen in 2007"

nieuws
De eerste Belgische mosselen kunnen in 2007 massaal gegeten worden. Dat maakte de Stichting Duurzame Visserij dinsdag in Oostende bekend. De productieverwachtingen zijn zo groot dat de stichting verwacht dat de Belgische mossel de helft van de Nederlandse invoer kan overnemen. Er werden in Oostende ook een reeks garantiemaatregelen voorgesteld om de productie van de Belgische mossel ook in Belgische handen te houden.
26 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De eerste Vlaamse mosselen kunnen in 2007 massaal gegeten worden. Dat maakte de Stichting Duurzame Visserij dinsdag in Oostende bekend. De productieverwachtingen zijn zo groot dat de stichting verwacht dat de Vlaamse mossel de helft van de Nederlandse invoer kan overnemen. Er werden in Oostende ook een reeks garantiemaatregelen voorgesteld om de productie van de Vlaamse mossel ook in Belgische handen te houden.

Ivan Victor, directeur van de Stichting Duurzame Visserij zei gisteren dat er vier zones zijn waar mosselen kunnen worden gekweekt. "Voorlopig is er enkel voor de zone voor de kust van Nieuwpoort een overeenkomst met een exploitant. Een deel van die oogst ging echter verloren. Maar we willen ook de zone van de Thorntonbank voor de kust van Knokke onderzoeken. Tussen de windmolens kunnen mosselinstallaties geplaatst worden. De verwachte productie voor de Thorntonbank alleen bedraagt 14.000 ton. Dat is de helft van wat ons land invoerde uit Nederland in 2004".

De Stichting Duurzame Visserij voert nu onderzoek naar de methodes om de mosselen boven te halen en doet daarbij een beroep op de expertise van José Reynaert, de man die nu al voor de kust van Nieuwpoort mosselen heeft uitgezet en al tien jaar onderzoek doet. "We willen een verankering van de mosselproductie in Belgische handen. Verwerking van de oogst moet in België gebeuren en moet extra tewerkstelling opleveren", zegt Ivan Victor. De eerste smaaktests van de Vlaamse mosselen zijn veelbelovend: ze zouden de intense smaak van de Noord-Franse mosseltjes combineren met de omvang van de Zeeuwse.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek