header.home link

EU beschuldigt Moskou van "oorlogsmisdaad" wegens blokkade van Oekraïens graan

20 juni 2022

Het hoofd van de Europese diplomatie, de Spanjaard Josep Borrell, heeft Rusland maandag ervan beschuldigd dat het een "echte oorlogsmisdaad" begaat door de export van Oekraïens graan te blokkeren. De blokkade dreigt het risico op hongersnood in de wereld te vergroten. Om de export te vergemakkelijken heeft Polen ondertussen 5 extra grensposten geïnstalleerd.

Lees meer over:
tarweoogstgraanharvestwereldvoedselprijzen-1250

"We kunnen ons niet inbeelden dat er miljoenen tonnen graan geblokkeerd blijven in Oekraïne, terwijl de rest van de wereldbevolking honger lijdt. Het is een echte oorlogsmisdaad. Ik kan me niet voorstellen dat dit nog lang duurt. Anders wordt dit echt iets waarvoor Rusland verantwoordelijk zou worden gehouden", zei Borrell in Luxemburg, voor een top van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. 

Het westen en Rusland zijn verwikkeld in een discussie over de kwestie of de sancties verantwoordelijk zijn voor de verscherping van de voedselcrisis. De kwestie staat centraal op de top van Europese buitenlandministers. "De Europese sancties tegen Rusland zijn niet gericht tegen landbouwproducten en mest. Ze kunnen verkocht, gekocht en geëxporteerd worden", benadrukte Borrell.

5 nieuwe grensposten

Aan de grens met Oekraïne heeft Polen vijf extra grensposten geïnstalleerd voor vrachtwagens om de uitvoer van het Oekraïense graan te vergemakkelijken. Hierdoor is het vorige aantal grensovergangen verdubbeld, zo zegt Michal Dworczyk, de chef van de kanselarij.

Deze extra inklaringspunten zouden de opstoppingen en de wachttijden van het vrachtverkeer aan beide zijden van de grens moeten verminderen. Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur Olexandr Koebrakov zal dit de wereldwijde voedselzekerheid ten goede komen.

Sinds het begin van de oorlog in februari heeft Rusland de Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee, die vooral via de havenstad Odessa gaat, geblokkeerd. Polen en andere Europese landen werken daarom aan de uitbreiding van de routes over land.

De Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk zei onlangs nog dat Polen wil helpen om tot anderhalf miljoen ton graan per maand uit te voeren. Oekraïne zelf verwacht tot 5 miljoen ton graan over land via Polen te kunnen exporteren. Maar hierop is Polen technisch niet voorbereid. Zo vormt de verschillende spoorbreedte bijvoorbeeld een groot probleem voor het transport per trein.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek