China ontwikkelt vaccin tegen vogelgriep voor dieren

Chinese wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld dat gevogelte beter moet beschermen tegen vogelgriep. Dat heeft het Chinese ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.
7 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Chinese wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld dat gevogelte beter moet beschermen tegen vogelgriep. Dat heeft het Chinese ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.

Laboratoriumtests tonen aan dat het nieuwe product ervoor zorgt dat gevogelte, drie weken nadat ze werden gevaccineerd, zich beter kan verweren tegen het H5N1-virus. Uit de onderzoeksresultaten blijkt voorts dat het vaccin minstens 10 maanden lang blijft werken, dat is vier maanden langer dan de huidige vaccins voor kippen en eenden. Voor ganzen blijft het vaccin drie maanden werkzaam.

Het H5N1-virus kan ook dodelijk zijn voor de mens. Sinds eind 2003 werden in Vietnam al 33 slachtoffers geregistreerd, in Thailand waren er dat 12. In Cambodja werd afgelopen weekend officieel melding gemaakt van een eerste menselijk slachtoffer.

De nieuwe inenting zal eerst gebruikt worden in de Chinese provincies die grenzen aan Vietnam en Thailand, twee landen waar de vogelgriepbesmettingen recent weer opflakkerden. De Chinese veterinaire verantwoordelijken hopen dat het nieuwe vaccin de bescherming tegen uitbreiding van de ziekte door migrerende vogels zal verhogen. "Het is bijna lente en de trekvogels vliegen binnenkort van het zuiden naar het noorden. Verschillende onder hen zullen van Thailand en Vietnam komen", luidt het. "Die vogels kunnen dus eventuele dragers van het virus zijn".

Het ministerie van Landbouw voegde er nog aan toe dat ook pluimvee dat in huis wordt gehouden zal worden gevaccineerd, evenals watervogels aan rivieren en meren. De Chinese autoriteiten vroegen de afgelopen maand aan de lokale verantwoordelijken de preventiemaatregelen te versterken om een heropflakkering van de vogelgriep dit seizoen te voorkomen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek