Brussels minister promoot lokale groenten en fruit
nieuwsTegenwoordig vind je in de winkel het hele jaar door ongeveer alle soorten groenten en fruit. Niemand verbaast er zich nog over dat je, zomer of winter, altijd wel aardbeien, tomaten, sperziebonen en aubergines kan vinden. Als je buiten het seizoen bepaalde groenten of vruchten eet die ingevoerd worden uit het buitenland, heeft dat een negatieve impact op het milieu. Een kilo wortelen die per vliegtuig uit Zuid-Afrika wordt geïmporteerd, levert 5,5 kilo CO2-uitstoot op.
Plaatselijk fruit en groenten worden verkregen via productiemethoden die meer rekening houden met het leefmilieu en bevatten dan ook veel minder pesticiden. Seizoensgebonden fruit en groenten uit volle grond smaken ook veel lekkerder. Bovendien zijn ze dikwijls goedkoper, aldus nog de Brusselse minister. Wanneer we toch exotische producten kopen, pleit Huytebroeck ervoor om te kiezen voor fair trade-producten die op correcte wijze tot stand gekomen zijn, met rechtvaardige lonen en waardige werkomstandigheden.
Om gezinnen warm te maken voor een duurzame en seizoensgebonden consumptie, heeft het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie (BODC) een seizoenskalender in zakformaat uitgewerkt. Op die manier kan de consument de seizoenen van fruit en groenten beter leren kennen. De 20.000 exemplaren van de seizoenskalender worden vanaf 22 augustus uitgedeeld op Brusselse markten en in de supermarkten in de omgeving van Brussel.
Het BODC wil de supermarkten ook sensibiliseren om duidelijkere signalen te geven aan de consument om duurzame keuzes te maken. Vandaag helpen noch de prijs, noch de etikettering de consument om lokale en seizoensgebonden producten te vinden, luidt het.
Meer informatie: Studie 'Fruits et légumes locaux et de saizon'
Bron: Belga