Aspergetelers hopen op betere prijzen dan vorig jaar
nieuwsBelgische asperges zijn niet goedkoop. "Maar ze zijn ook het lekkerst, want asperges moeten heel vers zijn. Als je ze tegen elkaar wrijft, moet je ze echt horen kraken en de stengels mogen aan de onderkant niet zijn uitgedroogd. Wat wij vandaag plukken, ligt morgen in de winkel en liefst ook meteen op je bord", aldus boer Johan.
De Spaanse en Poolse asperges hebben volgens de teler vorig jaar de inlandse productie de das omgedaan. Vorig jaar waren onze asperges door het goede weer namelijk sneller rijp, waardoor we de markt moesten delen. Dat heeft de prijzen geen goed gedaan, luidt het. Wat het verschil is tussen Belgische en buitenlandse asperges? "De buitenlanders doen er langer over om hier geraken, daardoor zijn ze droger en houteriger. Wij leggen ze ook minimaal zes uur in koud water, zodat ze wit blijven".
Asperges zijn duur omdat het plukken erg arbeidsintensief is. "Voor elke kilo asperge moet je je 15 keer bukken, je kan gemiddeld 8 kilo in een uur steken, als je dat vijf uur per dag doet, heb je je 600 keer gebukt. Zon, regen, wind, we moeten blijven plukken. Daarom vinden wij ook moeilijk personeel. We hebben dit jaar vacatures voor 18 mensen, we hebben twee geïnteresseerden. We hopen nu op Polen, maar we moeten afwachten of we ze krijgen. Voor de rest doen we veel zelf en krijgen we hulp van familie", vertelt de teler.
Bron: Het Belang van Limburg