"Aangepast dieet kan driekwart van ADHD verhelpen"
nieuwsMarjan de Boer, woordvoerster van de Stichting Voedselallergie, is zelf moeder van een kind met ADHD. Dat is een stoornis die aandachtstekort combineert met hyperactiviteit, en die voorkomt bij 3 tot 5 procent van de kinderen en 1 procent van de volwassenen. Op het congres Voeding en agressie in Utrecht lichtte de Boer de resultaten van een studie toe over het verband tussen ADHD en voeding.
"Van een groep van 27 kinderen met ADHD zaten er 15 in de groep die een aangepast dieet probeerde en 12 in de controlegroep. Uit de test bleek dat 71 procent van de kinderen in de dieetgroep vrijwel volledig klachtenvrij was", zegt de Boer. "Ongeveer driekwart van de ADHD-gevallen is dus te verhelpen door juiste voeding. Dat is een ongelofelijk resultaat".
In eerste instantie kregen de kinderen in de dieetgroep gewoon 'gezond' voedsel voorgeschoteld, waarna weinig gedragsmatige verandering bleek. Pas na kinderpsychiatrisch onderzoek en een individueel aangepast dieet werden er positieve resultaten gemeten. "Het is heel belangrijk te stellen dat elk kind anders reageert. Het aantal voedselsoorten waarop gereageerd wordt, varieert enorm. In de praktijk kan ieder voedingsmiddel invloed hebben op gedrag", aldus de Boer.
"Een individueel aangepast dieet voor elk ADHD-kind, daar komen zoveel variabelen aan te pas dat je er als ouder eigenlijk niet moet aan beginnen", meent de Boer. De enige oplossing is dus professionele hulp. In België bestaat er nog geen op maat gemaakte dieethulp, maar in Nederland wel. "Voorlopig is er enkel een diagnostisch centrum in Eindhoven, maar volgend jaar komt er een tweede bij in Groningen. Maar die kunnen uiteraard enkel de directe omgeving helpen: het zuiden van Nederland en eventueel een stukje van België.
Bron: Het Belang van Limburg