nieuws

Vleeskippen worden steeds vaker machinaal gepakt

nieuws
Vleeskippen hebben een korte levenscyclus. Na een goede zes weken zijn ze klaar om naar het slachthuis gevoerd te worden. Voor de bedrijfsleider breekt dan een piekmoment aan. Alle dieren moeten in een korte tijdsspanne gepakt en geladen worden. Steeds meer vleeskippen worden machinaal gepakt.
12 november 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Vleeskippen hebben een korte levenscyclus. Na een goede zes weken zijn ze klaar om naar het slachthuis gevoerd te worden. Voor de bedrijfsleider breekt dan een piekmoment aan. Alle dieren moeten in een korte tijdsspanne gepakt en geladen worden.

Vroeger, toen de bedrijven nog kleiner waren, werd deze klus meestal door de bedrijfsleider en zijn naaste familieleden opgeknapt. Maar de voorbije jaren kon de pluimveehouder beroep doen op vangploegen die ingehuurd werden.

Al enkele jaren zijn er immers machines op de markt die de afgemeste kippen machinaal vangen. Dit gebeurt door middel van een soort borstelsysteem met zachte noppen dat heel traag over de stalvloer schuift.

Deze machines worden vandaag nog maar op zeer bescheiden schaal ingezet. Toch verwacht het bedrijf Moonen uit Kinrooi, één van de leidinggevende bedrijven inzake het laden van vleeskuikens, dat over hooguit twee jaar 25 procent van de vleeskippen machinaal zal gepakt worden.

Volgens bedrijfsleider Vitor Moonen is deze ontwikkeling ook positief voor de kwaliteit van het afgeleverde vlees. De testen die momenteel met machines lopen wijzen immers uit dat dieren die machinaal gepakt worden op een meer diervriendelijke manier behandeld worden. Hetgeen trouwens de kwaliteit van het vlees ten goede komt.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek