Veefokker vraagt opheffing van H-statuut aan rechter

Bij een veefokker uit Oostrozebeke werden bij een routinecontrole in maart oude flesjes verboden producten gevonden. De monsters die op 17 maart werden genomen bleken negatief.
21 september 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Een veefokker uit Oostrozebeke heeft donderdag aan de Kortrijkse kortgedingrechter de opheffing gevraagd van het H-statuut (hormonen-statuut) dat momenteel door het ministerie van Landbouw en Middenstand aan zijn bedrijf is opgelegd.

Het H-statuut houdt in dat dieren die meer dan acht dagen op het bedrijf verbleven, onderworpen worden aan een systematische controle voor ze het slachthuis binnen mogen.

Het bedrijf kreeg het statuut toen bij een routinecontrole op 17 maart flesjes met sinds 1997 verboden producten werden gevonden. Volgens de fokker ging het om oude flesjes en is er niets illegaals gebeurd. De monsters die bij de dieren werden genomen bleken ook negatief.

De raadsman van Landbouw stelde dat er streng moest worden opgetreden, zelfs bij enkel de aanwezigheid van verboden producten op het bedrijf, om te verhinderen dat ze door personen die het slecht menen worden toegediend.

Volgens de advocaat volstaat een verklaring van de behandelende veearts om de maatregel van het ministerie van landbouw op te heffen.

Toch stelde hij dat de kortgedingrechter het H-statuut niet kan opheffen omdat dit de grond van de zaak raakt.

De rechter zal over veertien dagen oordelen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek