VLAM spelt tien nieuwe streekproducten label op
nieuwsPensen verschillen van smaak naargelang streek. De zwarte en witte pensen van Slagerij Uyttersprot-Saeys sluiten aan bij de Pajottenlandse smaak: de zwarte zijn gekruid met muskaatnoot en kruidnagel en op smaak gebracht met ui of sjalot. De witte pensen zijn gekruid met muskaatnoot en foelie. Beide hebben een vrij vaste structuur. Naast de gewone pensen bestaan er in sommige streken ook lokale varianten. In de Denderstreek produceert Slagerij Uyttersprot-Saeys een dikke bloedworst. In Liedekerke wordt deze snol genoemd, maar er bestaan nog andere naamvarianten zoals sjlos. Deze bloedworst wordt in schijfjes gesneden en gebakken.
Vlaanderen is een van de weinige streken met een traditie van paardenvleescharcuterie. In Oost-Vlaanderen ontwikkelde zich een ambachtelijke paardenvleesverwerking tussen Lokeren en Sint-Niklaas. Reeds vier generaties lang verwerkt De Nil Vleeswaren paardenvlees in Hamme aan de Durme. Als één van de laatsten produceren zij saucisson de Boulogne, een salami op basis van paardenvlees met de zeer typische vierkante vorm en een donkerrode kleur. Ook hun ambachtelijk gerookt paardenvlees is een product van vakkennis in combinatie met traditie.