nieuws

Tuinbouwstudenten kweken zeven komkommersoorten

nieuws
Geel, bruin, wit, rond, gebobbeld of met stekels. De Katho-laatstejaars bachelor agro- en biotechnologie in Roeselare kweekten dit schooljaar zeven verschillende komkommersoorten in evenveel kleuren en maten. Overigens heeft de komkommerprijs in de eerste maanden van dit jaar sterk onder druk gestaan van de grotere aanvoer uit Spanje, aldus REO-directeur Noël Keersebilck. Biedt diversificatie van het aanbod een oplossing?
27 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Geel, bruin, wit, rond, gebobbeld of met stekels. De Katho-laatstejaars bachelor agro- en biotechnologie in Roeselare kweekten dit schooljaar zeven verschillende komkommersoorten in evenveel kleuren en maten. De opgedane kennis presenteren ze aan de sector om de tuinder aan extra inkomsten te helpen, schrijft Het Nieuwsblad.

De REO Veiling verkocht in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna 2,7 miljoen komkommers tegen een gemiddelde prijs van 22,7 eurocent per stuk. Dat is één derde minder in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, terwijl de aanvoer nagenoeg stabiel is gebleven.

"Een gemiddelde prijsvorming is laag. De grotere aanvoer uit Spanje is daar niet vreemd aan. De paprikakwekers hadden het vorig jaar lastig. Sommige telers schakelden op komkommer over, maar belanden van de regen in de drop omdat men steeds achter de feiten aanholt'', meent REO-directeur Noël Keersebilck.

In plaats van de prodictie in dergelijke gevallen nog verder op te drijven, gelooft Katho Roeselare meer in samenwerking, toegevoegde waarde en vooral innovatie om het inkomen van de tuinder te doen stijgen. "Als hogeschool helpen we zoeken naar een leefbare toekomst in de groentesector. Vorig schooljaar werkten we rond tomaten, dit jaar speurden we naar innovaties in de komkommerteelt. We kochten zaden in Australië, Amerika, China en Rusland'', legt docent Luc Deboosere uit.

In de serres van de hogeschool werd het ingekochte materiaal opgekweekt. "De serres werden daarvoor niet speciaal aangepast en de teeltwijze was nagenoeg dezelfde als bij de klassieke groene komkommer. De kweektijd duurde bijna vier maanden. Het valt ons op dat de gekweekte soorten minder gevoelig zijn voor ziekten", aldus student Alex Dewaegemaeker.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek