Rampenfonds steeds grotere ramp voor boeren?

In september 2001 stonden in West-Vlaanderen hele velden onder water waardoor zware schade aangericht werd aan de oogst. Drie jaar later wachten 1.500 schadedossiers nog steeds op hun afhandeling. De landbouwadministratie wijt de traagheid aan Europese procedures en de toename van landbouwrampen.
18 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
In Nederland gaan steeds meer stemmen op om een privéverzekering tegen hagel of overvloedige regen af te sluiten. Misschien moeten de Vlaamse boeren dat ook maar overwegen, nu blijkt dat de schade van de regenramp van september 2001 nog niet vergoed is. Dat suggereert Luc Busschaert in Het Nieuwsblad.

Vooral in West-Vlaanderen stonden midden september 2001 hele velden onder water. "In twee dagen tijd viel toen meer dan honderd liter regen", herinnert landbouwer Philippe Debruyne uit Oostvleteren zich. Volledige oogsten raakten vernield. Een nieuwe tegenslag, want nog geen jaar eerder waren de boeren door een gelijkaardige ramp getroffen.

Boer Debruyne heeft tot hiertoe enkel een dossiernummer gekregen. De expert moet nog langskomen om de precieze schade vast te stellen. "Van mijn vier hectare aardappelen ging zeventig procent kapot. Reken maar uit, aan 3.000 euro per hectare", zegt Debruyne. "We verdienen al zo weinig en als je dan zoiets overkomt, sta je meteen aan de rand van het faillissement".

In totaal gaat het om zo'n 1.500 dossiers die nog niet afgehandeld zijn. Op Europees niveau werd uitgebreid de tijd genomen om na te gaan of de erkenning als landbouwramp geen verdekte vorm van subsidies inhield. Maar daarnaast is er ook de toename van landbouwrampen. Tussen 1976 en 1999 waren er maar drie, sindsdien al evenveel. West-Vlaanderen wordt bijzonder veel door rampen getroffen, waardoor de afhandeling er traag gaat, zo luidt het bij de landbouwadministratie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek