nieuws

Peeters: "Derogatieverzoek gedetailleerd onderbouwd"

nieuws
Het Vlaamse derogatieverzoek aan de Europese Commissie haalde vrijdag de voorpagina's van de landbouwpers. In Boer&Tuinder legt minister van Leefmilieu Peeters uit waarom de afwijkingen van de nieuwe bemestingsnorm meteen mogen toegepast worden. "Eurocommissaris Dimas heeft ons verzekerd dat de Commissie zou helpen om de nitraatrichtlijn op een draaglijke manier te implementeren eens de volldige kwetsbaarheid aanvaard was. De richtlijn zelf laat ook ruimte voor andere bemestingshoeveelheden", luidt het.
16 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Het Vlaamse derogatieverzoek aan de Europese Commissie haalt vrijdag de voorpagina's van de landbouwpers. In Boer&Tuinder legt minister van Leefmilieu Peeters uit waarom de afwijkingen van de nieuwe bemestingsnorm meteen mogen toegepast worden. "Eurocommissaris Dimas heeft ons verzekerd dat de Commissie zou helpen om de nitraatrichtlijn op een draaglijke manier te implementeren eens de volldige kwetsbaarheid aanvaard was. De richtlijn zelf laat ook ruimte voor andere bemestingshoeveelheden", luidt het.

Vlaanderen vraagt om de bemestingsnormen te verhogen tot 250 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare en per jaar voor grasland en maïs na gras en tot 200 kg voor zowel wintertarwe met onmiddellijk nadien een groenbemester als voor suiker- en voederbieten. Net zoals in Duitsland kan de gevraagde derogatie voorlopig toegepast worden in afwachting van een beoordeling door het Europese nitraatcomité. Woensdag stelde sp.a-parlementslid Bart Martens de wettelijke basis voor deze voor deze onmiddellijke toepassing in vraag.

Peeters wijst erop dat het derogatieverzoek "bijzonder gedetailleerd en goed onderbouwd" is. Naast een gedetailleerd overzicht van de waterkwaliteit in Vlaanderen wordt gewezen op het veelvuldig gebruik van bodemstalen en bemestingsadviezen, de daling van de nutriëntenproductie van de veestapel, het gebruik van analyses van meststalen voor oordeelkundige bemesting en de dalende trend van het gebruik van kunstmest, vooral tot het begin van dit decennium.

Het derogatieverzoek bevat ook een luik waarin een visie op de toekomst van de Vlaamse landbouw is uitgewerkt, uitgaande van de aandacht voor het leefmilieu in het nieuwe mestdecreet. Zo wordt onder meer aangegeven dat de dierlijke mestproductie sinds 1998 aan het dalen is en dat de mestverwerking zal stijgen. Verder belooft Vlaanderen om ook in de toekomst de waterkwaliteit en nitraatresidu's te monitoren. Er staan ook nog tal van onderzoeksprojecten op stapel om de doelstellingen van de nitraatrichtlijn zo efficiënt mogelijk te kunnen behalen.

Op 28 maart is een eerste bespreking van het derogatieverzoek met de Europese Commissie voorzien. Drie weken later volgt normaal de eerste presentatie ervan voor het nitraatcomité. Peeters verwacht dat pas in het najaar een definitieve beschikking van de Commissie volgt.(KS)

Poll: Verwacht u dat door het nieuwe mestdecreet de waterkwaliteit in Vlaanderen snel en sterk zal verbeteren?

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek