nieuws

OIVO wil etiket op seizoensgebonden groenten en fruit

nieuws
De Belgische koepel van consumentenorganisaties OIVO roept warenhuizen op om hun klanten beter te informeren over het aanbod van lokale en seizoengebonden groenten en fruit. "Eén kilo ananas uit Ghana zorgt voor 5,5 kilo CO2-uitstoot. Er is ook 50 keer meer energie nodig om sla in een verwarmde serre te produceren dan in een open veld. Maar de informatie op de etiketten maakt niet altijd duidelijk welke producten streek- en seizoenseigen zijn", aldus OIVO-onderzoeker Rob Renaerts.
15 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
De Belgische consumentenorganisaties, die worden overkoepeld door het OIVO, roepen warenhuizen op om hun klanten beter te informeren over het aanbod van lokale en seizoengebonden groenten en fruit. De bedoeling is om de uitstoot van CO2 te verminderen. "Deze groenten en fruit zijn milieuvriendelijker omdat ze niet over lange afstanden vervoerd of in serres verwarmd moeten worden", aldus OIVO-onderzoeker Rob Renaerts in Het Laatste Nieuws.

"Transport over lange afstand verbruikt, net als de serreteelt, veel energie en zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Eén kilo ananas uit Ghana zorgt voor 5,5 kilo CO2-uitstoot. Er is ook 50 keer meer energie nodig om sla in een verwarmde serre te produceren dan in een open veld. Maar de informatie op de etiketten maakt niet altijd duidelijk welke producten streek- en seizoenseigen zijn", luidt het.

Het OIVO pleit voor betere etiketten en een betere indeling van de groenten- en fruitafdeling waarbij het lokale en seizoengebonden aanbod naar voren wordt geschoven met promotieacties.

Meer informatie: Groente- en fruitkalender

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek