nieuws

Minder zout doet kans op hart- en vaatziekten dalen

nieuws
Mensen die hun zoutconsumptie significant terugdringen, lopen op lange termijn 25 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Het risico om aan een dergelijke aandoening te overlijden, daalt met twintig procent. Dat blijkt uit een onderzoek in Boston. Volgens de auteurs van de studie gaat het om het meest omvattende bewijs dat tot hiertoe geleverd is over het verband tussen de consumptie van zout en cardiovasculaire ziekten.
28 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
Mensen die hun zoutconsumptie significant terugdringen, lopen op lange termijn 25 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Het risico om aan een dergelijke aandoening te overlijden, daalt met twintig procent. Dat blijkt uit een onderzoek in Boston. Volgens de auteurs van de studie gaat het om het meest omvattende bewijs dat tot hiertoe geleverd is over het verband tussen de consumptie van zout en cardiovasculaire ziekten.

Dat er een link is tussen zoutconsumptie en een hoge bloeddruk is al veel langer geweten. Onderzoekers van de Harvard University hebben nu de gegevens verzameld van 2.415 mensen die in de jaren tachtig en negentig deel uitmaakten van twee panels. Die bestonden uit mensen met te hoge bloeddruk die vervolgens minder zout gingen consumeren. Omdat ze ook in de jaren na het onderzoek minder zout bleven consumeren, bleken ze een interessant studieobject te zijn om na te gaan in welke mate ze sindsdien geconfronteerd werden met hart- en vaatziekten.

De onderzoeksgegevens duiden op een significant verband. In vergelijking met de controlegroep hadden de mensen die minder zout consumeerden de voorbije jaren 25 procent minder kans op een cardiovasculaire ziekte, en ook de mortaliteitscijfers daalden flink.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek