nieuws

McCain investeert ruim 12 miljoen euro in Grobbendonk

nieuws
De komende drie jaar investeert de Canadese diepvriesaardappelproducent McCain 12 à 15 miljoen euro in zijn pureefabriek in Grobbendonk. Het wordt de enige vestiging in Europa waar McCain diepvriesproducten op basis van aardappelpuree gaat produceren. "Dat heeft het Belgische personeel te danken aan zijn savoir-faire", zegt Michel Delaitre, de Franse topman van McCain België, in De Morgen.
19 november 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:35
De komende drie jaar investeert de Canadese diepvriesaardappelproducent McCain 12 à 15 miljoen euro in zijn pureefabriek in Grobbendonk. Het wordt de enige vestiging in Europa waar McCain diepvriesproducten op basis van aardappelpuree gaat produceren. "Dat heeft het Belgische personeel te danken aan zijn savoir-faire", zegt Michel Delaitre, de Franse topman van McCain België, in De Morgen.

De Belgische marktomzet van diepgevroren aardappelproducten stijgt dit jaar met 4 procent, vooral dankzij een stijging in het verkochte volume. Van de kwakkelende aardappelteelt bij de boeren als gevolg van het bizarre zomerweer had McCain weinig last. "We hebben prijscontracten met de landbouwers, dus het is niet zo dat bij de minste prijsverhoging van de aardappel ook de prijs van diepvriesfriet de hoogte ingaat", aldus Delaitre. "Maar wanneer je grondstof fors duurder wordt, geldt dat op termijn natuurlijk ook voor het eindproduct".

De frieten van McCain voor de Belgische markt worden gemaakt in Nederland of Frankrijk. In Grobbendonk worden enkel producten op basis van puree gemaakt, zoals kroketten en aardappelnootjes. McCain koopt voor zijn fabrieken in Nederland, België en Frankrijk zijn aardappelen bij landbouwers uit die drie landen. "Een Franse fabriek hoeft niet noodzakelijk met Franse, maar kan evengoed met Nederlandse of Belgische aardappelen werken", zegt Delaitre.

Volgens de baas van McCain België hebben de private labels in het segment van de diepvriesfriet hun top bereikt. Het marktaandeel van private labels zou stabiel blijven op 50 procent in volume en 30 procent in waarde. "Voor ons als merkproduct komt het er op aan kwaliteit te brengen en dat jaar in jaar uit te doen". De horeca laat zich echter niet vermurwen. Ongeveer 70 procent van de frieten in de restaurants is vers en dat marktaandeel blijft stabiel. "Ik hou van de gezellige restaurantjes in België, maar als leverancier is het moeilijk om die versnipperde markt te bereiken", aldus Delaitre.

McCain is een 100 procent familiale onderneming waar de tweede generatie nu aan het roer staat. Het is in de hele wereld actief, maar sterk gespecialiseerd in diepvriesaardappelproducten. "Bij McCain horen we niet graag het woord multinational, we noemen ons liever een familiale onderneming met internationaal karakter".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek