"Komkommertelers werken al maanden onder kostprijs"
nieuwsZo'n tachtig Belgische tuinbouwbedrijven zijn in de teelt van komkommers gespecialiseerd. De explosie van de energieprijzen heeft gezorgd voor een sterke toename van hun productiekosten. De aanhoudend lage prijzen betekenen dan ook dat de telers al maandenlang verkopen onder de kostprijs. Omschakelen naar andere serreteelten is niet zo evident.
Waarom de prijzen zo laag zijn, is volgens Lava moeilijk te zeggen. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de aanvoer immers bijna zes procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook op Europees niveau is het aanbod niet toegenomen. Anderzijds is de vraag wel afgenomen. De winter heeft veel langer geduurd, terwijl de verkoop van komkommers het juist van warmere periodes moet hebben. Bovendien krijgt de komkommer de jongste jaren sterke concurrentie van andere rauwkostproducten zoals minitomaten, kant-en-klaar versneden salades en knolselderij.
Lava roept de consumenten op om gebruik te maken van de lage prijzen voor komkommers in de winkelrekken en op die manier de groente te herontdekken. De media kregen prompt bereidingstips en een receptenfolder toegestuurd.