Flandria pakt uit met lycopeenrijke minitomaten
nieuwsTomaten staan al lang bekend om hun hoog gehalte aan lycopeen. Om precies te zijn, gaat het om 3 tot 6 mg per 100 gram, afhankelijk van de rijpheid van de vrucht. De nieuwe Ministar LycoPlus-tomaatjes zouden 6,5 à 10 mg lycopeen bevatten. Die cijfers werden bevestigd door meerdere analyses die werden uitgevoerd door het laboratorium Fytolab in Gent.
Lycopeen is een antioxidant die zorgt voor de rode kleur van de tomaten. Tegelijk is het één van de krachtigste bestrijders van de vrije radicalen. Dat zijn moleculen die schade kunnen aanbrengen aan een cel en ook een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces. Ze komen in ons lichaam vrij als gevolg van luchtvervuiling, sigarettenrook en allerlei omzettingsprocessen. Antioxidanten zoals lycopeen zijn stoffen die zich verbinden met die vrije radicalen en ze op die manier onschadelijk maken.(KS)