EU-Parlement tolereert 0,1 pct ggo's in bioproducten
nieuwsDoor de groeiende vraag naar biologische voeding groeit de noodzaak om hierover een specifieke verordening uit te vaardigen die eerlijke concurrentie stimuleert. Om de geloofwaardigheid van de biologische landbouw te vrijwaren, stelt het Europees parlement dat lidstaten het noodzakelijk wetgevend kader moeten vastleggen om de verontreiniging van biologische producten met ggo's te vermijden. Daarbij moeten het voorzorgsbeginsel en het beginsel dat de vervuiler betaalt, gehanteerd worden.
De europarlementsleden willen dat de aanwezigheid van ggo's in biologische producten beperkt blijft tot "niet te voorziene en technisch onvermijdelijk volumes met een maximale waarde van 0,1 procent". Die grens zou dan meteen ook gelden voor de etikettering van biologische producten. Milieuorganisaties en verschillende landen, waaronder België, zien de regelgeving niet zitten omdat op die manier toch de deur opengezet wordt voor ggo's. De tegenstanders bezitten echter geen blokkeringsminderheid in de raad van ministers van de EU.
De europarlementsleden zijn verder van oordeel dat door de Commissie vast te stellen communautair logo over het hele grondgebied van de Europese Unie als belangrijkste herkenningssymbool voor biologische producten moet gaan dienen. Dit logo mag alleen gebruikt worden voor producten die voor minstens 95 procent uit biologische ingrediënten bestaan. Ook wil het halfrond dat de controles en traceerbaarheid verbeterd worden. Producenten van derde landen moeten een certificaat van conformiteit kunnen voorleggen om in de toekomst nog "biologische" producten op de EU-markt te brengen.
In tegenstelling tot hetgeen de Commissie voorstelt, willen de europarlementsleden dat de nieuwe verordening ook van toepassing moet zijn op cateringactiviteiten, kantines en restaurants, en op andere biologische producten zoals wol, textiel en cosmetica. Aquacultuur- en visserijproducten moeten volgens het EU-Parlement dan weer uitgesloten worden van de regeling.
De Europese Commissie wil het Europees parlement in dit dossier een louter adviserende rol geven. Het halfrond betwist dat echter en weigerde daarom donderdag haar eindresolutie te stemmen. Het dossier keert terug naar de bevoegde commissie, waar onderzocht zal worden of er een juridische basis bestaat om alsnog een stevigere vinger in de pap te krijgen.(KS)