nieuws

Aalterse boeren werken samen aan het landschap

nieuws
15 boeren hebben uit Aalter hebben de koppen bij elkaar gestoken om het landschap een duwtje in de rug te geven. Samen met de Landbouwkamer van de provincie Oost-Vlaanderen hebben ze bomen en planten gekocht die ze rond hun boerderij gaan planten. "We reiken de natuursector de hand en willen positief meewerken aan het landschap. We zijn niet altijd de tegenstanders voor wie we versleten worden, maar zijn daarentegen kandidaat voor samenwerking", aldus Dirk Maes, voorzitter van de lokale afdeling van Boerenbond.
29 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Landbouwers en natuur: het is niet altijd een ideale combinatie, maar in Aalter werd woensdag bewezen dat het ook anders kan. Vijftien boeren hebben daar de koppen bij elkaar gestoken om op en rond hun erf het landschap een duwtje in de rug te geven. Samen met de Landbouwkamer van de provincie Oost-Vlaanderen hebben ze bomen en planten gekocht die ze rond hun boerderij gaan planten. Dit gebeurt onder de noemer 'erfbeplanting - landschap loont'.

De planten van de gezamenlijke aankoop werden bedeeld op het bedrijf van Dirk Maes. Daar werden ook tien fruitbomen en de eerste reeks eiken geplant. Die moeten op termijn de minder streekeigen populierendreven vervangen. "Dit past in een campagne rond landschapsinrichting en erfverfraaiing", verduidelijkt Maes, voorzitter van Boerenbond Aalter en ondervoorzitter van de provinciale Landbouwkamer. "Dit is een positief signaal dat we de natuur de hand reiken en positief willen meewerken aan landschapsaanbouw. We zijn niet altijd de tegenstanders voor wie we versleten worden, maar zijn ook kandidaat voor samenwerking".

Ruim tien jaar geleden vond al een gelijkaardig initiatief plaats. "Toen is de eerste stap gezet naar mooiere erven en het beter inkapselen ervan in het landschap. Toch is ondertussen niet iedereen overtuigd. "De vrees leeft dat mooi agrarisch landschap als natuurgebied ingepalmd zal worden, terwijl het net de verdienste van de boeren is dat het landschap er zo gekomen is. Bij collega-boeren bestaat een zekere terughoudendheid om mee te werken. Die terughoudendheid is de voorbije jaren toegenomen". Toch worden er de komende jaren nog honderd fruitbomen, vijfhonderd struiken, vijftienhonderd meter houtkant en driehonderd rij- en dreefbomen geplant.(GL)

Lees ook: geVILT: Relatie landbouw en natuur lijdt aan identiteitscrisis

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek