Drie streekproducten vragen Europese erkenning aan
nieuwsBegin dit jaar werd de Geraardsbergse mattentaart al erkend als Europees streekproduct. Dit was de eerste keer dat de oorsprongsbenaming van een Vlaams product Europees werd beschermd. Volgens Leterme is de erkenning van deze nieuwe producten belangrijk. "Het is een troef naar vermarkting toe", legt de minister uit. "Het product is geen bulkproduct meer, maar heeft toegevoegde waarde. Dat verzekert de producent van een grotere winstmarge op zijn producten".
"Al meer dan een jaar wordt er gewerkt aan de Europese erkenning van deze producten", zegt Jo Van Caenegem, verantwoordelijke voor de hoeve- en streekproducten bij VLAM. "De telersverenigingen moeten eerst een akkoord bereiken over de teeltvoorwaarden die zij willen opleggen om als streekproduct erkend te worden. Ook over de geografische afbakening moeten zij het eens worden. Wanneer dit op punt staat, kan pas de erkenningsaanvraag ingediend worden".
De voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof, Frans Croon, kan dit beamen: "Wij hebben ook lang gediscussieerd welke benaming we gingen gebruiken, Brussels grondwitloof of Vlaams-Brabants grondwitloof. Uiteindelijk hebben we dan toch rekening gehouden met de politieke gevoeligheid en hebben we gekozen voor Vlaams-Brabants grondwitloof". Volgens Croon is de erkenning inderdaad belangrijk voor de prijsvorming. "Wij merken nu al dat de consument ons product herkent en er ook een hogere prijs voor wil betalen. Deze erkenning betekent niet dat wij andere witloof minderwaardig vinden, absoluut niet, maar het is gewoon een heel ander product", besluit Croon.
Meer informatie over de Europese erkenning van Vlaamse producten: 19/1/06: Europese erkenning stuwt verkoop mattentaart omhoog
Lees ook: Interview: Jo Van Caenegem: "We hebben lang gelachen met onze streekproducten" geVILT: Bezorgt label tweede adem aan streekproducten?