Chinese zuivelproductie neemt fors toe
nieuwsDe beschikbaarheid van melk ten opzichte van vandaag moet in 2020 zijn verdubbeld, tot ongeveer 42 kilogram per persoon. Dat is nog steeds maar de helft van het huidige wereldgemiddelde van 83 kilo. De consumptie van zuivel in China ligt dan ook op een laag niveau. Wel bestaan er grote verschillen tussen stad en platteland. De gemiddelde consumptie op het platteland, waar ongeveer 60 procent van de bevolking woont, lag in 2005 op zon 8,7 kilo per persoon, terwijl die in de stedelijke regios ongeveer 25 kilogram naderde. Voor de komende jaren wordt een globale jaarlijkse consumptiegroei van 4 procent verwacht.
In specifieke categorieën kan de groei veel groter zijn. Zo verwacht onderzoeksbureau McKinsey voor ondermeer zuiveldranken, desserts en yoghurts de komende jaren dubbele groeicijfers. Dit komt vooral door stijgende inkomens, de voortschrijdende verstedelijking, de snel stijgende penetratiegraad van supermarktketens en de toegenomen invloed van westerse voedingspatronen, vooral in de stedelijke gebieden. Bovendien wordt deze ontwikkeling ondersteund door een actief promotiebeleid van de overheid.(GL)
Meer informatie: Zuivel in China