nieuws

Britten nuanceren milieuvriendelijkheid biolandbouw

nieuws
Delen van de biologische landbouw belasten het milieu zwaarder dan gangbare landbouw en dragen soms meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt onder meer voor de productie van biologische melk, pluimveevlees en tomaten. Die conclusie trekken wetenschappers van de Manchester Business School in het Verenigd Koninkrijk uit een studie die zij uitvoerden in opdracht van het Britse ministerie van Landbouw.
22 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Delen van de biologische landbouw belasten het milieu zwaarder dan gangbare landbouw en dragen soms meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt onder meer voor de productie van biologische melk, pluimveevlees en tomaten. Die conclusie trekken wetenschappers van de Manchester Business School in het Verenigd Koninkrijk uit een studie die zij uitvoerden in opdracht van het Britse ministerie van Landbouw.

Professor Ken Green van de Manchester Business School vindt dat bij biologische productiemethoden meer aandacht moet worden gevestigd op de uitstoot van CO2. Voor het onderzoek analyseerde zijn team de productie en verwerking van de 150 belangrijkste biologische levensmiddelen en de effecten daarvan op het milieu. Naast de teelt werden ook de toelevering, het transport en de verwerking in de studie betrokken.

De voornaamste conclusie van dit onderzoek is dat er onvoldoende bewijs is om te stellen dat de biologische landbouw in zijn geheel minder impact heeft op het milieu dan de traditionele landbouw. In de sectoren waar de biologische landbouw minder duurzaam uit de bus komt, is de emissie van broeikasgassen hoger en worden bodem en water zwaarder belast. Ook vraagt de biologische productie meer energie, aldus de onderzoekers.(GL)

Meer informatie: Environmental impacts of food production and consumption

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek