45 miljoen frank uitgekeerd aan MKZ-vergoedingen

De landbouwbedrijven die hun dieren preventief moesten laten vernietigen om het mond- en klauwzeervirus het land uit te houden, hebben bijna allemaal een vergoeding uitbetaald gekregen. Eind juli was al voor een totaalbedrag van ruim45 miljoen frank (1,13 miljoen euro) aan schadevergoedingen uitgekeerd.
2 augustus 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
De landbouwbedrijven die hun dieren preventief moesten laten vernietigen om het mond- en klauwzeervirus het land uit te houden, hebben bijna allemaal een vergoeding uitbetaald gekregen. Eind juli was al voor een totaalbedrag van ruim 45 miljoen frank (1,13 miljoen euro) aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Eind februari beslisten de Europese veterinaire experts dat alle schapen en geiten die na 1 februari uit Groot-Brittannië waren ingevoerd, moesten worden vernietigd, evenals de dieren die daarmee in aanraking kwamen. In Groot-Brittannië was op 21 februari in een slachthuis in Essex mond- en klauwzeer vastgesteld, een voor dieren bijzonder besmettelijk virus.

In België startte de preventieve opruimactie op 1 maart. In totaal werden 10.055 dieren afgemaakt en vernietigd bij het vilbeluik Rendac. Het ging om 5.934 schapen, 3.740 varkens, 341 geiten, 30 runderen, 7 lama's en 3 herten, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van landbouw.

Landbouwers die hun dieren opgeruimd zagen, konden een vergoeding aanvragen. In totaal werden 41 dossiers ingediend. Daarvan zijn er 35 al afgehandeld. Voor een totaalbedrag van 45,4 miljoen frank (1,13 miljoen euro) aan schadevergoedingen werden uitgekeerd aan de getroffen bedrijven. Nog 5 dossiers zijn in behandeling, één werd geweigerd.

De preventieve -en vaak omstreden- opruimingen en andere strenge maatregelen hebben voorkomen dat het virus in België toesloeg. Dat gebeurde wel in de buurlanden Nederland en Frankrijk.

In Groot-Brittannië staat de teller van het aantal MKZ-haarden voorlopig op 1.918, meer dan 3,6 miljoen dieren werden al vernietigd. Woensdag werden nog 4 nieuwe haarden gesignaleerd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek