"Zuren helpen salmonella bestrijden in varkensstal"

nieuws
Via het toevoegen van zuren aan het drinkwater of het diervoeder kan de besmetting van salmonella op varkensbedrijven significant gereduceerd worden. Het aanzuren van water blijkt uit Nederlands onderzoek de efficiëntste methode omdat deze ingreep gepaard gaat met een verbetering van de technische en economische bedrijfsresultaten.
9 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Via het toevoegen van zuren aan het drinkwater of het diervoeder kan de besmetting van salmonella op varkensbedrijven significant gereduceerd worden. Het aanzuren van water blijkt uit Nederlands onderzoek de efficiëntste methode omdat deze ingreep gepaard gaat met een verbetering van de technische en economische bedrijfsresultaten.

Voor de studie werden vanaf maart 2002 van 40 deelnemende vleesvarkensbedrijven elke 3 maanden 15 bloedmonsters genomen aan de slachtlijn. Om de 6 maanden werden op de varkensbedrijven mestmonsters genomen. De bedrijven werden ingedeeld naargelang salmonellastatus en toegepaste maatregelen om de bacterie te lijf te gaan.

Uit de resultaten blijkt dat de salmonellastatus van aangevoerde biggen van groot belang is. Bij bedrijven met besmette biggen hebben de aanvullende maatregelen immers een minder groot effect om salmonella terug te dringen. Maar in het algemeen blijkt wel dat het toevoegen van zuren aan water of voeder de bacterie effectief bestrijdt. Al zijn er ook aanwijzingen dat een strikt hygiënemanagement in de stal ook zijn vruchten afwerpt.

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek