"Zuivelproducten beter door fractioneren van melk"
nieuwsMicrofiltratie is een belangrijke techniek voor het fractioneren van melk. De scheiding van melk in verschillende fracties vindt hierbij plaats met behulp van een membraanfilter. In de praktijk brengt deze techniek echter nog veel problemen met zich mee zoals een onvoldoende goede scheiding en een snelle verstopping van de membraanfilter.
Uit onderzoek de Wageningse universiteit is nu gebleken dat vloeistofstroming beter in staat is deeltjes te fractioneren dan het membraan alleen. De deeltjes ordenen zich in de vloeistofstroming waarbij de grote deeltjes zich naar het midden van het kanaal begeven. Op die manier kunnen de kleine deeltjes makkelijker worden afgescheiden en wordt de verstopping van het membraan voorkomen. De scheiding verbetert daardoor aanzienlijk. Bijkomend voordeel is dat de scheiding in verschillende soorten melkcompenenten te sturen is met enkele eenvoudig beheersbare procesparameters.
Daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van processen die veel minder gevoelig zijn voor verstoringen en vervuiling en die nog betere zuivelproducten mogelijk maken. Hiermee komen de eerdergenoemde kwalitaitief hoogwaardige zuivelproducten binnen bereik.
Bron: Agriholland