nieuws

WWF vraagt visserijministers tonijnvangst te halveren

nieuws
Het WWF vraagt aan de Europese Unie om de totale vangst van tonijn te halveren, de vangst in juni te stoppen om de piek van de paaitijd te sparen, en niet op tonijn te vissen in de Libische wateren, waar geen regelgeving bestaat en de paaiende vissen een laatste schuilplaats vinden. Binnen een maand start de vangstperiode voor blauwvintonijn in de Middellandse Zee. Het WWF benadrukt dat de quota voor de tonijnvangst voor dit seizoen al twee maal hoger liggen dan wat wetenschappers hebben aangeraden.
29 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Het Wereld Natuut Fonds (WWF) vraagt aan de Europese Unie om de vangst van tonijn te halveren. Binnen een maand start de vangstperiode voor blauwvintonijn in de Middellandse Zee. Het WWF benadrukt dat de quota voor de tonijnvangst voor dit seizoen al twee maal hoger liggen dan wat wetenschappers hebben aangeraden.

Een nieuw rapport van WWF toont dat de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), het orgaan dat belast is met het beheer van de visserij, toegestaan heeft dat de quota voor 2007 stijgen. "En dat helemaal tegen het advies van haar eigen wetenschappers in", aldus het WWF. Het rapport waarschuwt ook voor de gevaren van de verwijdering van een roofdier uit de top van de voedselketen. "Dat kan zorgen voor ongekende en mogelijk catastrofale gevolgen voor andere soorten die lager op de voedselketen staan", aldus de natuurorganisatie.

Een vermindering van het aantal blauwvintonijnen in de Middellandse Zee zou bijvoorbeeld het aantal pijlinktvissen sterk doen stijgen. Pijlinktvissen voeden zich met sardines. Volgens WWF zou een daling van het aantal sardines een belangrijke tak van de visserij in de Middellandse Zee in ernstige problemen kunnen brengen. "Het beheer van de visbestanden in Europa moet een nieuwe weg inslaan. Een reddingslijn gooien naar de blauwvintonijn is daarvoor een eerste stap", zegt Philippe Weiler van WWF-België.

Op 16 en 17 april vindt de Europese Raad over visserij plaats. WWF vraagt de Raad om de quota te halveren, de visvangst in juni te stoppen om de piek van de paaitijd te sparen, en niet te vissen in de Libische wateren, waar geen regelgeving bestaat en de paaiende vissen een laatste schuilplaats vinden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek