Willebroekse boeren vrezen ruimtelijk structuurplan

De Willebroekse land- en tuinbouwsector is niet tevreden met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De landbouwers vinden dat het plan te weinig aandacht voor hen heeft, ondanks verklaringen van het gemeentebestuur dat het de land- en tuinbouwactiviteiten ondersteunt. Ze hebben daarom gezamenlijk bezwaarschriften ingediend.
27 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Willebroekse land- en tuinbouwsector is niet tevreden met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De landbouwers vinden dat het plan te weinig aandacht voor hen heeft. Ze hebben daarom gezamenlijk bezwaarschriften ingediend.

De agrarische sector zit met een dubbel gevoel. "Enerzijds onderstreept de gemeente de land- en tuinbouwactiviteiten te steunen. Maar anderzijds zijn er nauwelijks initiatieven die deze beleidsvisie ondersteunen", zegt Marc Van Praet van de Boerenbond. "Bij het woon- en bedrijfsbeleid wordt gehandeld op basis van een analyse van allerlei cijfermateriaal. Maar voor de agrarische sector zijn achterhaalde of onvolledige cijfers gebruikt."

Zo blijkt uit het plan dat zo'n 20 procent van de 841 hectare gebruikte landbouwgebieden in Willebroek niet als dusdanig is aanzien. "De opstellers zijn ook uitgegaan van cijfers waarin boeren ooit hebben gesteld geen rechtstreekse opvolgers te hebben. Daaruit besluiten dat het landbouwbedrijf dan verloren gaat, is erg kortzichtig. De boeren die overblijven, hebben steeds meer nood aan uitbreiding om het bedrijf rendabel te houden", zegt landbouwer Ludo Verbelen.

Marc Van Praet stelt dat de hele sector meer dan ooit nood heeft aan ruimte en vooral aan duidelijkheid. "We hopen dat er aan het ontwerp van dit structuurplan nog wordt gesleuteld en dat met onze bemerkingen rekening wordt gehouden", besluit hij.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek