"Wie aan landbouwbudget raakt, eindigt als Egmont"

Voor de Duitse vice-voorzitter van de Europese Commissie Günther Verheugen is het uitgesloten dat er tijdens de onderhandelingen over de financiële meerjarenplanning van de Unie opnieuw aan de landbouwuitgaven wordt geraakt. "Wie daar aan raakt zal eindigen als graaf Egmont", zei Verheugen donderdag tijdens een studiedag in het Egmontpaleis.
3 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Voor de Duitse vice-voorzitter van de Europese Commissie Günther Verheugen is het uitgesloten dat er tijdens de onderhandelingen over de financiële meerjarenplanning van de Unie opnieuw aan de landbouwuitgaven wordt geraakt. "Wie daar aan raakt zal eindigen als graaf Egmont", zei Verheugen donderdag tijdens een studiedag in het Egmontpaleis. Samen met graaf Hoorn werd Egmont in 1568 op last van de Spaanse katholieke hertog van Alva op de Brusselse Grote Markt onthoofd.

Verheugen liet er weinig twijfel over bestaan dat het Commissievoorstel inzake de financiële meerjarenplanning voor de periode 2007-2013 nauwelijks kans maakt. Er zal gesnoeid moeten worden. Het wordt echter "razend moeilijk om een akkoord over de besparingen te vinden", zei hij.

Voor de Commissaris is het een uitgemaakte zaak dat aan het landbouwakkoord van oktober 2002 niet meer geraakt kan worden. Verheugen vreest nu dat het mes in de researchuitgaven gaat. "Voor de nieuwe lidstaten is het onaanvaardbaar dat er in de cohesiefondsen zou gesnoeid worden."

Van zijn kant zei Philippe Maystadt, president van de Europese Investeringsbank en jarenlang Belgisch minister van Financiën, dat de landbouwuitgaven opnieuw bekeken moeten worden, indien het budget van de Unie maximaal tot 1 procent van het Bruto Nationaal Inkomen wordt beperkt. Zes lidstaten, ondermeer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, verdedigen de stelling dat het Unie-budget tussen 2007-2013 tot 1 procent beperkt moet worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek